Необходимо е да се акцентира върху засилване на регионализма като

...
Необходимо е да се акцентира върху засилване на регионализма като
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Европейската перспектива измести регионалното партньорство и сътрудничество на държавно равнище

Необходимо е да се подчертава върху усилване на регионализма като форма, подобаваща за съдействие и развиване в района, част от който е и България. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Калоян Паргов, ръководител на СИНПИ, във връзка идната Международна конференция " Балканите - за мир, сигурност, съдействие и партньорство “. Тя ще се организира под патронажа на президента на Република България Румен Радев и с присъединяване на вицепрезидента госпожа Илияна Йотова.

Събитието ще се организира на 21.09.2023 година и събере професори, представители на разнообразни институти и университети.

Калоян Паргов подчерта, че задачата е да бъде основана обща балканска платформа и Меморандум за съдействие и партньорство: " Общобалканска система, която да демонстрираме взаимност и да реагираме в точния момент, а не пъкъл хок. Т.е. когато имаме система и тя е построена от връзки и взаимоотношения, с написани приказваме и пълномощия, и отговорности на другите страни, ние можем по-лесно да се оправяме с рецесиите и стихиите, които ни връхлитат в резултат на световното стопляне ", изясни ръководителят на СИНПИ.

" Започваме с гражданския бранш и задачата ни е, в случай че може, в края на тази конференция да създадем опит да се обединим в една партньорска мрежа за съдействие, за взаимни дейности в разнообразни сфери – стопански, транспортни, енергетика, опазване на здравето, екология, обучение, разнообразни браншове, в които с изключение на говорейки за мира, за чисто политическото разбиране на взаимното схващане, касаещо нашите страни и държавни управления, да поговорим и за практическото измерение на това съдействие

Целият балкански район е превзет от европейската вероятност. Като изключим Турция, несъмнено, останалите страни, изключително в политическия формат " Западни Балкани “, които са претенденти за членове и се стремят към пълноправно участие в Европейския съюз, което е значимо за района, защото то ще даде една обща вероятност и среда, защото сега имаме дисбаланс, или по-скоро разлики в степента на развиване на обособените страни, в това число и тези членки на Евросъюза ", коментира Калоян Паргов.

По думите му европейската вероятност е изместила тематиката за районното партньорство и съдействие на държавно ниво: " Разбира се, има и начинания, които бяха стартирани значително в последните 20-30 години. Последната, " Отворени Балкани “, в която вземат участие Албания, Северна Македония и Сърбия, в която неотдавна министър председателят на Албания еднолично сподели, че излиза от тази самодейност, което пък породи гнева на Белград, защото несъмнено, Берлинският развой, стартиран от Меркел – пари против промени, който беше стартиран като контрапункт на " Триморието “ – американската самодейност, която пък започва от Полша, която пък оформя един ваймарски триъгълник, част от който е Полша с Германия и Франция, и центъра на който последователно от ден на ден се измества към Полша, поради Триморието ", добави ръководителят на СИНПИ.

Паргов загатна и за китайската самодейност " Един пояс, веднъж “, която съгласно него е друга опция: " В подтекста на този Берлински развой, стартиран от Меркел, даващ вероятност на политическото разбиране, не географско единствено, " Западни Балкани “, регионализмът и партньорството някак си останаха на назад във времето, поради това, че всяка страна търси метод да осъществя личните си ползи, което е обикновено ".
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР