Необходимо е да постигнем диалог и консенсус, за да се

...
Необходимо е да постигнем диалог и консенсус, за да се
Коментари Харесай

Ангелкова: Проверките по курортите не трябва да пречат на туризма


Необходимо е да реализираме разговор и консенсус, с цел да се откри салдото за развиването на националните курорти. Те са имиджът на българския туризъм и от тях зависи доста за образуването на цялостната визия за страната ни. Това съобщи министърът на туризма в студиото на Нова телевизия тази заран във връзка митингите на бизнеса след инспекциите за шума в Слънчев бряг.

На въпрос дали тези инспекции носят загуби за заведенията и хотелиерите и по какъв начин ще бъдат обезщетени, министърът разяснява, че всеки би трябвало да съблюдава закона и разпоредбите, само че е значим методът за осъществяването на инспекциите, които не би трябвало да пречат на туризма ни. Ние сме за разговор, консенсус и търсене на общо уравновесено решение по проблема, по тази причина организираме и многочислени срещи с бизнеса преди началото и по време на дейния сезон, сподели още тя.

Министърът анонсира, че още идната седмица тя ще инициира полемики с бизнеса в Слънчев бряг и по Черноморието, с цел да бъдат изслушани предложенията на хората по места. Равносметката за това дали има загуби от пропаднали резервации в Слънчев бряг, ще се види след време, евентуално през идващото лято. Ние към този момент работим за Лято 2018, предходната седмица имах работна среща с представители на ръководещия ръб на ТУИ, следва и диалог с ръководители на "Томас Кук ", добави Ангелкова.

Според нея е от изключителна значимост да се реши казусът със статута на националните курорти с промени в Закона за туризма. Така ще може да има опция за всеки клиент и да се знае кой курорт защо е, стана ясно от думите й. Тя акцентира, че е доста значимо какви послания даваме посредством нашите дейности във връзка с туризма, който е стратегически за българската стопанска система. Проверките на вицепремиера Валери Симеонов не бяха координирани с нас, само че в държавното управление сме в непрестанен разговор, тъй като точно посредством него се набелязват ограничения за решение на проблемите, подчертава Ангелкова.

Тя напомни, че общите доходи от интернационален туризъм в България за интервала януари-юни 2017 година възлизат на 2,4 милиарда лева Това е съвсем 13% растеж по отношение на същия интервал на предходната година, която бе рекордна. За първото полугодие на 2017 година общият брой визити на задгранични туристи у нас е над 3,3 млн., като растежът е близо 8%. Това потвърждава, че България от ден на ден стартира да притегля туристи като дестинация за първокласен артикул, акцентира още тя.

На въпрос за митинга на морски плаж "Корал " министърът показа, че не го схваща. "Била съм на една инспекция там денем и тя мина умерено. По закон ние ревизираме плажа, а не какво се случва на него, и не разделяме линиите на плажове чартърен, на концесия или за природосъобразен туризъма. Всеки би трябвало да се преценява с разпоредбите и да съблюдава закона ", добави тя и акцентира, че във връзка с "Корал " министерството също разчита на открит разговор. Създадена бе работна група за къмпингуването, чиято работа бе удължена до 15 септември и в нея са включени също представители на протестиращите там, с цел да се чуе тяхното мнение, заяви още тя. Необходимо е да се сътвори по-лек режим за основаване на къмпинги, тъй като съгласно сегашната нормативна база изискванията у нас не са подобаващи, а ползата към този тип туризъм е висок. Ние имаме разговор с работната група и тя е платформата за търсене на общо решение, заключи Ангелкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР