Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един

...
Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един
Коментари Харесай

Колко струва издръжката на семейство към момента?

Необходимият чист месечен приход за прехрана на живота за един човек, самичък живеещ и работещ, е 1402,25 лв..

Това заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Той заяви, че 2524,05 лв. коства общата прехрана на тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

Доходът, нужен за издръжката на живота, нараства с 0,6% на тримесечна база и с 10,6% на годишна база, регистрира Димитров.  Той сподели, че нужният приход за храна е 557,38 лв. за един работещ, което съставлява 39,8% от общия разход.

Намаление на цените се следи при яйцата – с 6,5 % на тримесечна база, само че растежът на годишна база е 45,9%, по тази причина и не се усеща осезаемо поевтиняването им,

При млякото и млечните артикули има спад на цените с 0,4%, само че за година повишаването е с 25,5%.

Слънчогледовото олио бележи понижение с 8,2% за тримесечие, а на годишна база понижението е към 25%.

КНСБ упорства за промени на закона за държавния бюджет за 2023 година с нови 305 млн. лв. за гарантиране на спомагателни средства за растеж на заплатите на всички работещи в публичния бранш, които да компенсират насъбраната кумулативна инфлация от януари 2021 година до май 2023 година, съобщи президентът на синдиката. КНСБ настоява  за най-малък растеж от 10% на всички заплати , както и въвеждане на необлагаем най-малко и връщане на 20% Данък добавена стойност ставки за самун, брашно и ресторантьорски услуги.

Според Димитров е несъстоятелно изказванието на финансовия министър, че получилите 10% нарастване на заплатите през предходната година в обществения бранш, нямат право на такова. Причината съгласно Димитров е, че в случай че лице, заето в обществения бранш, не е получило нужното нарастване за последните две години и половина, след като има такава висока инфлация, в действителност то е „ на минус “. Тоест би трябвало да се гледа целия интервал от началото на повишаване на инфлацията, а освен повишаването на заплатите единствено през предходната година, изясни президентът на КНСБ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР