Необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице

...
Необходимият нетен месечен доход за издръжка на едно работещо лице
Коментари Харесай

Расте издръжката на живот у нас: Надмина 1200 лева на човек

Необходимият чист месечен приход за прехрана на едно работещо лице от едночленно семейство доближи през месец март до 1216 лева Тази стойност, образувана на базисна потребителска кошница, е нужна за покриване на разноските за прехрана на едно работещо лице, живеещо единствено, за храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз и известия, развлечения и отмора. За едногодишен интервал разноските за прехрана на живота на 1 работещо лице нараства с 157 лева, като от тях групата на питателните артикули нараства с 69 лева, а на нехранителните артикули и услуги с 89 лева Това демонстрира анализът на наблюдението на потребителските цени и Заплатата за прехрана за първото тримесечие на 2022 година, направен от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

Данните бяха показани през днешния ден от президента на КНСБ Пламен Димитров, шефа на института Любослав Костов и зам.-директора Виолета Иванова.

Димитров уточни, че за тричленно домакинство – с двама работещи и едно дете, нужният чист приход за прехрана доближава 2189 лева За една година повишаването е с 283 лв.. Толкова пари повече желаеме и ние. С 15% най-малко безусловно би трябвало да се покачат приходите, сподели президентът на КНСБ и уточни, че през второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се форсира.

Именно на трайното покачване на цените от края на предходната година, траяло и през първите три месеца на тази, се дължи и ускореното повишаване на нужния месечен приход за прехрана.

Брутната Заплата за прехрана за едно работещо лице пък е 1567 лева, а при двама работещи в фамилията с 1 дете, за всеки от двамата работещите не би трябвало да бъде по-ниска от 1411 лева, с цел да може да се обезпечи нужния приход за обществено допустим метод на живот. Ако единствено единият от родителите работи, той би трябвало да обезпечава заплата в размер не по-нисък от 2820 лева

Данните демонстрират, че на годишна база брутната Заплата за прехрана за двама работещи с 1 дете нараства със 183 лева или общо с 366 лева Заплата за прехрана за работещ (сам живеещ) повишаването е с 202 лева от началото на годината.

Тревожен е фактът, че понижава делът на наетите лица на трудово и служебно правно отношение, които получават трудово заплащане по-високо от Заплата за прехрана за 1 работещи, самичък живеещ (1567 бруто), от 34.4% през ноември 2021 година, към този момент са 28.9% през февруари 2022 година Това е доказателство, че приходът за ЗИ нараства по-бързо спрямо приходите от труд, уточни Виолета Иванова.

Към февруари тази година под нужната Заплата за прехрана за един работещ получават 1,7 млн. от трудещите се хора. Над сумата са 713 хиляди

Данните за ЗИ на 3- членно домакинство демонстрират, че съотношението на МРЗ/ЗИ (бруто) през март бележи понижение и доближава до 46.1%, откакто предходното тримесечие е от 48.8%. Тази низходяща наклонност демонстрира, че нужният приход за прехрана нараства с по-бързи темпове спрямо минимална заплата. Това е задоволителен мотив да се твърди, че МРЗ не покрива нужния приход за прехрана и това обрича фамилиите на беднотия и ограничения.

Ето за какво, уточни Иванова, КНСБ упорства за годишен растеж със 17-18 % на минималната заплата, по този начин до 4-5 година да се доближи заплатата за прехрана, в случай че инфлацията се успокои. Освен това, от 2023 година би трябвало да изпълняваме и плана за европейска инструкция, която споделя, че минималната заплата би трябвало да е не по-малко от 50% от междинната за страната. Постигането на такава адекватност на МРЗ би спомогнало да се ограничи делът на „ нископлатените служащи “ и на „ работещите небогати “.

Темповете на изменение на нужния месечен приход за прехрана през първото тримесечие на годината главно се диктуват от повишаването на питателните артикули. На тримесечна база питателните артикули нарастват с 9.2%, а на годишна с 17.7%.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР