Необходимите количества газ за Топлофикация София“ ще бъдат осигурени. За

...
Необходимите количества газ за Топлофикация София“ ще бъдат осигурени. За
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ подсигури „Топлофикация София“ с газ за зимата

Необходимите количества газ за „ Топлофикация София “ ще бъдат обезпечени. За задачата столичното сдружение е подписало контракт с „ Булгаргаз “, тъй че от 1 януари 2023 година до края на годината синьото гориво да бъде подсигурено. Така софиянци няма да останат без парно зимата. Това стана ясно на брифинг на министъра на енергетиката Росен Христов и ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Председателят на СОС съобщи, че цената на газа би трябвало да остане търпима и поради това страната би трябвало да компенсира финансово софиянци.

Поскъпването с 40% от юли, което бе прокарано от предходния ръководител на КЕВР ще се усеща занапред и настояваме да се вкарат обезщетителни механизми, каквито има за електрическата силата и горивата, с цел да не бъде повишаването за сметка на хората “, съобщи Георгиев.

По думите му бездействието на кабинета „ Петков “ коства на софиянци 480 млн. лева Толкова е повишаването на природния газ от предишния септември до през днешния ден, което остава некомпенсирано. Георгиев заяви, че е „ факт към този момент и реструктуриране, погасяване на отговорности, сключване на договори за над 680 млн. лв., които „ Топлофикация ” дължи на БЕХ и „ Булгаргаз “. 

Изготвили сме и са подписани съглашения за прихващане на този дълг, с цел да може сдружението да поеме глътка въздух ”, уточни още Георгиев.

Припомняме, че в средата на август кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че загубите на „ Топлофикация София “ до края на годината ще възлизат на съвсем половин милиард лв.. Причината, съгласно нея, е разликата в цените, на които сдружението купува газ и продава топлинната сила.

За да спрат загубите и софийското сдружение да бъде осъвременено, общината, само че и служебното държавно управление ще търсят вложител. Служебният министър на енергетиката Росен Христов разяснява, че работна група преглежда разновидностите, а задачата е да бъде притеглен интернационален вложител.

По думите на Христов нови обезщетения сега, без настоящ парламент, няма по какъв начин да бъдат планувани и обезпечени.

Приоритетът на държавното управление е да обезпечи не обезщетения, а газ на цени, които промишлеността ни може да си разреши ", съобщи Христов.

Той изясни, че столичното парно използва към 30% от общото количество доставян газ. " Това блокира мигновено опцията на „ Булгаргаз “ да се разплаща със своите източници, тъй като това действително значи, че 1/3 от потребителите не съумяват да си заплащат “.

Припомняме, че преди седмици стана ясно, че страната ще отпусне заем на „ Булгаргаз “ в размер на 800 млн. лева

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР