Необходими са спешни решения за хората с увреждания, заяви в

...
Необходими са спешни решения за хората с увреждания, заяви в
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Необходими са спешни решения за хората с увреждания

Необходими са незабавни решения за хората с увреждания, съобщи в ефира на бТВ националният публичен бранител Диана Ковачева във връзка проблемите с Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Реформата за ТЕЛК решенията би трябвало да е задълбочена и сложна, само че в случай че препоръчаните два аспекта от тази промяна се случат бързо – това ще облекчи ненапълно обстановката и ще даде опция да се обмислят идващите стъпки, уточни Ковачева. Предложените от нея промени в Закона за хората с увреждания плануват решенията на ТЕЛК да важат до издаването на нови, а при определянето на % на нетрудоспособност, да се взема поради освен водещото заболяване, а всички болести, които хората имат. 

Имам стотици, даже хиляди тъжби от хора с увреждания, които на процедура поради бавната работа на ТЕЛК комисиите са ощетени. Поради разнообразни аргументи, ТЕЛК комисиите се образуват постепенно. Средно шест месеца лишава изчакването да се явиш на комисия, с цел да те преосвидетелстват. В този интервал хората остават без права – не получават инвалидни пенсии, не получават медикаментите, които са животоспасяващи, не получават асистентска поддръжка, въобще са оставени на произвола на ориста. Това ме накара да внеса в Народното събрание предлагането за промени, изясни Диана Ковачева.

Тя добави и че методиката на установяване на увреждането е неправдив. Взема се поради водещото заболяване, а това са хора, които  имат голям брой болести и би трябвало сложно да се гледа. Още октомври предходната година съм сезирала здравния министър с ясна рекомендация методиката да се промени, разяснява още омбудсманът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР