Необходими са корекции в Изборния кодекс и в методиката на

...
Необходими са корекции в Изборния кодекс и в методиката на
Коментари Харесай

Михаил Константинов поиска корекции в ИК

Необходими са корекции в Изборния кодекс и в методиката на ЦИК за обработката на изборните протоколи. Това сподели за предаването „ Това е България на Радио „ Фокус “ проф. Михаил Константинов, ръководител на борда на шефовете на сдружението „ Информационно обслужване “, което обработва резултатите от вота. Той изясни, че усложнената процедура по обработка на изборните протоколи е основала проблеми.

„ Голям беше процентът на протоколите с неточности и това надлежно забави обработката. Необходимо е да се внесат корекции в Изборния кодекс и в методиката на ЦИК, тъй като не е вярно да обработваме по този метод изборните резултати. Трябва да бъдат поздравени членовете на изборната администрация. Да се упреква „ Информационно обслужване “ в операции е меко казано фундаментална нелепост. Това демонстрира или тотално недоумение на изборния развой или опит за втълпяване на откровени неистини. Срещу нашата работа към този момент 19 години няма никакви възражения.
Очевидно би трябвало да се отстрани тази двойна обработка на двете бази цифри - от машините и от хартиите, и би трябвало да не се вменява на секционните комисии да събират числата. Имаше комисии, които бяха създали десетки неточности в един протокол, защото би трябвало да сумират 600 двойки цифри и се вършат неточности “, разяснява специалистът.

В Европа машинно гласоподаване няма, като се изключи град Брюксел, т.е. по-малко от 1% от популацията на Европа гласоподава с машини, напомни проф. Константинов.

„ Там, където имаше машини, ги изхвърлиха, а в Германия Конституционният съд ги забрани. Нека да напомним какво се случи във Велико Търново - бе прекъснато машинното гласоподаване заради неточност в софтуера. Тепърва там ще има доста съществени кавги от всеки, на който му хрумне да оспорва резултатите. Ако имаше единствено машини, във Велико Търново вотът щеше да бъде касиран. По-голям скандал от това мъчно мога да си показва. Ето един образец за това какво се случва, когато се гласоподава единствено с машини. Близо 400 машини бяха изкарани от приложимост, тъй като произвеждаха неверни резултати “, сподели още проф. Константинов.

По отношение на последователите на пощенското гласоподаване проф. Константинов разяснява, че вотът е скришен, както е написано в Конституцията. За да има отдалечено гласоподаване – по пощата или по интернет, са нужни промени в Конституцията, свързани с тайната на вота.

„ Премахването на тайната на вота е доста сериозна стъпка, която би трябвало да създадат тези, които желаят гласоподаване без надзор на изборната администрация “, акцентира той.

Проф. Константинов добави, че в Конституцията не е дефинирана изборната система, по-скоро допуска пропорционална система, само че може да бъде и мажоритарна.

„ Конституционни спънки за тази смяна няма. В историята на България са тествани всички системи – мажоритарна, смесена, пропорционална. Система от този вид има особености - от политическия пейзаж изчезват дребните партии, само че има добра връзка сред гласоподаватели и народни представители “, сподели още той.

За понижаване броя на депутатите обаче се изисква смяна в Конституцията, изясни проф. Константинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР