Необходими са допълнителни усилия от страна на Националната агенция по

...
Необходими са допълнителни усилия от страна на Националната агенция по
Коментари Харесай

Одит на Сметната палата показа колко много дължими пари изпуска НАП

Необходими са спомагателни старания от страна на Националната организация по приходите (НАП) за " редовно, поредно и обективно използване на ограниченията за поощряване на доброволното осъществяване на просрочните обществени отговорности ". Това е първото сериозно умозаключение в одита на Сметната палата за събираемостта на налозите и осигуровките от Национална агенция за приходите за интервала 2013 - 2016 година.
Зад тази звучаща много изсъхнало рекомендация се крие следното – към 31 декември, 2016 година, данъчните не са събрали просрочени обществени отговорности в размер на съвсем 30 милиарда лв.! Само 4 милиарда лв. от тях би трябвало да се дават на други държавни институции, а не на Национална агенция за приходите. Става въпрос основно за неплатени налози поради измами или други нарушавания, плюс лихвите върху тях – най-вече с Данък добавена стойност. И тези пари надали в миналото ще бъдат събрани – признава го самата Национална агенция за приходите, съгласно която 85% от отговорностите са " трудносъбираеми или несъбираеми " .
Средно през 2013 година несъбраните отговорности от Национална агенция за приходите от отложен обществени държавни вземания е 71 630 лв. . Три години по-късно сумата към този момент е 126 498 лв. ! Но в одита Сметната палата споделя, че нововъзникналите отговорности понижават – от 19% от всички управлявани от Национална агенция за приходите доходи през 2013 година на 12% през 2016 година. Нововъзникналите отговорности са такива, за които не е изтекла 10-годишна отминалост и надлежно още не могат да бъдат " опрощавани " от страната. Такива " остарели " отговорности, отписани от Национална агенция за приходите през 2016 година, са в размер на 10 милиарда лв. !
Друга потресаваща констатация от Сметната палата гласи следното: " Националната организация за приходите не поддържа информация за броя задължени лица, осъществяващи действия, подлежащи на лицензионен или позволителен режим, защото за част от органите, издаващи лицензи/разрешения липсват регистри, оповестени на формалните им интернет страници, а други са с неактуални данни . През интервала 2013 - 2016 година броят на изпратените уведомления до органи, издаващи лицензи/разрешения е нищожен, а противоположна информация за броя на отнетите лиценз или позволение от способния по издаването им орган е налице единствено в 13 на 100 от изпратените през 2016 година уведомления ".
Сметната палата показва и, че Национална агенция за приходите проформа е пуснала на уеб страницата си два листата с имената на задължените към нея – не на видно място и това затруднява външната инспекция кой какво и какъв брой дължи .
Все отново Сметната палата хвали Национална агенция за приходите, че се стреми да събира дължимите, само че недадени налози и размерът на насилствените вземания за интервала 2013 – 2016 година пораства . Отчита се, че през 2016 година Национална агенция за приходите събрала с 25,5 млн. лв. повече несъбрани отговорности по отношение на 2015 година и с 64 млн. лв. повече по отношение на 2014 година. Но над 15 000 физически и юридически лица имат отговорности от над 5000 лв. всяко! А действително, през 2016 година, Национална агенция за приходите събира наложително 900 млн. лв., непринудено платените налози са 20,3 милиарда лв., само че е трябвало общо да бъдат платени налози и осигуровки в размер на 25,1 милиарда лв. т.е. съвсем 4 милиарда лв. не са събрани!
На всичкото от горната страна излиза, че Национална агенция за приходите действително не прави разбор за какво има разлика сред планувания размер на събраните налози и действително събрания! " Резултатите от анализите не дават отговор на въпросите за размера на данъчно-осигурителните неналичия по типове опасности – регистрационен85, риск от неподаване на заявления, декларативен86, риск от неплащане на данъчно-осигурителните отговорности, както и какви са аргументите за тях ", написа в одита на Сметната палата.
Какво сподели Национална агенция за приходите след обвиняване, че за 17 години (от 2000 до 2017 година) не е събрала 16 милиарда лв. Данък добавена стойност - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР