Необходими са действия за изработване на национална позиция с ясни

...
Необходими са действия за изработване на национална позиция с ясни
Коментари Харесай

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

" Необходими са дейности за разработване на национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българския народен интерес ".

Това съобщи президентът Румен Радев след срещата за разискване на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Северна Македония.

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейски Съюз е значима стъпка за гарантиране на мира, постоянното развиване, устойчивото развиване и просперитета на Югоизточна Европа, съобщи президентът.

България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и атлантическа вероятност на република Северна Македония, съобщи президентът и напомни, че първи сме я признали като самостоятелна страна. Държавният глава напомни още, че по наша самодейност е подписан Договорът за добросъседство. Очаквало се е той да реши наслагваните с десетилетия проблеми сред двете страни. Радев обаче установи липса на съответни условия, измерители и периоди в този контракт. Според него точно това довело до фрапантното закъснение при неговото осъществяване.

Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси не постигнала прогрес по противоречивите въпроси. Участниците в днешната среща са постигнали кардинално единодушие да бъде направена ясна кардинална държавна позиция по тематиката, като позицията би трябвало да отбрани националния интерес. Критериите в националната позиция би трябвало да станат наложително изискване за приемане на Северна Македония в Европейския съюз. Правителството се е заело да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди края на преговорния развой с Македония, както и да бъдат заложени междинни цели. Парламентът също ще бъде осведомен с тази позиция. Държавният глава желае да се обърне изключително внимание на образователните проекти и стратегии, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи, на паметните плочи, както и на позициите на публичните медии.

Важно е да се очертаят и по този начин наречените червени линии, акцентира президентът. Българският език и еднаквост няма да са разменна монета за присъединението на Северна Македония в Европейски Съюз, по настояването му. Затова той желае предварителни условия, в случай че това не се извърши, да не се дава ход на идващите стадии в преговорния развой.

Такава правилна и открита позиция щяла да е от изгода и за Европейски Съюз, тъй като в него няма да се позволяват междусъседски вражди.

Българското държавно управление ще употребява всички лостове, с цел да поемем Airpolicing на Македония на ротационен принцип в границите на НАТО. Имаме ресурса и техниката за това, както стана ясно от думите на президента Радев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР