Необходими продукти:160 грама ориз за ризотоОколо 350 мл. горещ зеленчуков

...
Необходими продукти:160 грама ориз за ризотоОколо 350 мл. горещ зеленчуков
Коментари Харесай

Да сготвим набързо:Ризото с маслини

Необходими артикули:
160 грама ориз за ризото
Около 350 мл. парещ зеленчуков бульон
7-8 чери доматчета, нарязани на половинки
50-60 грама черни обезкостени маслини
Няколко лъжици зехтин
1 дребен лук, нарязан на ситно
Около 70 настъргана скаморца
Босилек
Мащерка
Сол и пипер

Начин на подготвяне:
Ризото се готви на слаб огън, а бульонът или водата, която употребявате би трябвало да е парещ и се прибавя лека-полека, на части, а не едновременно както се подготвя елементарен ориз.

Трудно може да се пресметна точното количество бульон, който е нужен, количеството зависи от ориза, който употребявате. Обикновено количеството бульон, което е належащо е към 2 – 2,5 пъти по количеството ориз. Ако имате 160 грама ориз, то би трябвало да си приготвите сред 350-390 мл. бульон.

Започнете с запържване на лука с малко зехтин на слаб котлон, до момента в който омекне и стане транспарантен. Добавете ориза и разбъркайте добре, оставете го да се загрее, само че без да се пържи. Увеличете котлона на междинна температура и започнете да добавяте бульона на няколко елементи.

Изчаквайте ориза да всмуква всяка част от бульона преди да добавите нова. Бъркайте непрекъснато, само че нежно. С разбъркването зърната ориз пускат нишесте, което придава нежна, кремообразна текстура на сосът.

Общото време за подготвяне на ориза е към 20-25 минутки, като вие ще прецените дали би трябвало да добавяте в допълнение бульон, като видите до къде е приготвен оризът, като най-после в тигана би трябвало да остане най-малко малко течност, само че тя би трябвало да е по-гъста и кремообразна. Ако оризът ви се коства по-сухичък, прибавете още малко бульон, само че се уверете, че няма да го пре-готвите, тъй като най-вкусен е ал денте.

Малко преди да изключите котлона прибавете сиренето, подправките, чери доматите и маслините. Разбъркайте нежно и обширно с цел да се разпредели сиренето отмерено в ризотото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР