Необходима е помощ, тъй като горските пожари опустошават Хаваите. Как да разберете, че вашето дарение отива към законна благотворителна организация

...
Жителите на Мауи са претърпели широко разпространено опустошение, тъй като
Коментари Харесай

Жителите на Мауи са претърпели широко разпространено опустошение, тъй като горски пожари опустошават хавайския остров, заедно с големия остров на Хавай. Най-малко 36 души са убити, домове и предприятия са унищожени, а близо 11 000 клиенти се борят с прекъсвания на електрозахранването.

Пожарите, разпалени отчасти от силните ветрове от урагана Дора, все още не са овладени и размерът на щетите не е напълно известен. Възстановяването на острова вероятно ще отнеме месеци или дори години.

CNN Impact Your World набира пари в подкрепа на усилията за подпомагане. Щракнете тук, за да помогнете.

Направена въздушна снимка показва разрушени домове и сгради, изгорени до основи в Лахайна в резултат на горски пожари в западен Мауи, Хавай. Направена въздушна снимка показва разрушени домове и сгради, изгорени до основи в Лахайна след горски пожари в западен Мауи, Хавай. Патрик Т. Фалън/AFP/Getty Images

Ако искате да дарите пари, за да помогнете на засегнатите от горските пожари в Хавай - или искате да подкрепите благотворителна кауза, близка до сърцето ви - важно е да следвате определени стъпки, за да сте сигурни, че парите ви отиват на правилното място.

Как да изберем благотворителна организация

Ако сте решили да дарите за благотворителност, но не сте сигурни откъде да започнете, търсенето онлайн на каузи, които ви интересуват с думата „благотворителност“ може да е полезно място да започнете – но търсенето ви не трябва не свършва дотук. Няколко сайта помагат на хората да намерят и подкрепят законни благотворителни организации, включително Charity Navigator, BBB Wise Giving Alliance и CharityWatch.

Разгледайте по-дълбоко репутацията на дадена организация, след като намерите законна благотворителна организация, която обмисляте да подкрепите. Разгледайте уебсайта на организацията и прочетете нейната страница „Относно“. Може би е най-добре да проучите алтернативи, ако уебсайтът на благотворителната организация не изяснява нейната мисия или на кого служи.

Федералната търговска комисия на САЩ предлага, когато извършвате онлайн търсене на която и да е благотворителна организация, да добавите думите „жалба“, „преглед“, „измама“ или „измама“ към думите за търсене. Направете това трябва да изведе всякакви лоши отзиви или червени знамена за организацията.

Също така е полезно да знаете дали групата, която сте избрали, е регистрирана като 501(c)3, което означава, че е регистрирана като освободена от данъци организация с нестопанска цел. Потърсете организацията в търсенето на освободени от данъци организации на IRS. Ако благотворителната организация е регистрирана 501 (c) 3, може да искате да запазите запис на вашия принос, тъй като е данъчно приспаднат.

Когато се чувствате уверени в дарението си, най-добре е да използвате кредитна карта или чек, тъй като тези видове плащания са лесно проследими. След като допринесете за благотворителност, прегледайте извлеченията по банковата си сметка и кредитната си карта, за да сте сигурни, че сте били таксувани само с договорената сума.

Съвети за даряване чрез платформа като GoFundMe

Най-добрият начин да избегнете допълнителни такси, когато дарявате за благотворителност, е да изпращате средства директно през организацията с нестопанска цел. Когато дарявате чрез платформа като GoFundMe, ActBlue или WinRed, не забравяйте да проверите дали сайтът запазва част от вашето дарение като такса за обработка.

Има безброй социални каузи и кампании за групово финансиране в социалните медии, търсещи дарения, но бъдете предупредени: понякога лоши актьори като измамници и други измамници могат да се възползват от добротата на хората.

За много сайтове за групово финансиране вашите пари първо ще отидат директно при организатора на груповото финансиране, а не непременно до крайния получател на даренията. Така че проверете отново дали организаторът ще предаде средствата на лицето или причината, за което твърди, че подкрепя.

GoFundMe, една от най-големите платформи за групово финансиране, каза, че измамните кампании са рядкост и съставляват по-малко от 1% от кампаниите на нейната платформа. „По-голямата част от набирането на средства на сайта е безопасно и легитимно“, според компанията.

Има много платформи за кампании за групово финансиране и всяка има свой собствен набор от правила. Федералната търговска комисия съветва потребителите, че най-сигурният начин да дарите чрез социални медии и групово финансиране е да дарявате само на хора, които познавате.

Бъдете нащрек за измами

Според Федералната търговска комисия има някои издайнически признаци, че организация, която събира дарения, не е законна. Като цяло внимавайте с обаждащите се, които искат дарения. Въпреки че много легитимни организации призовават за дарения, уверете се, че слушате внимателно името на благотворителната организация, запишете го и след това го проучете, преди да обещаете дарение, каза FTC.

Не позволявайте на никого да ви принуждава да дарявате по телефона на място; отделете време, за да направите правилното проучване. Никога не дарявайте с банков превод или карта за подарък, която е трудна за проследяване, ако нещо се обърка. Освен това, ако дадена организация настоява за дарение с помощта на криптовалута, друг труден за проследяване начин на плащане, това трябва да предизвика тревога. Избягвайте да изпращате средства от приложения за плащане като Venmo или Zelle. Тези приложения трябва да се използват само за изпращане на пари до хора, които познавате, тъй като е трудно да се възстановят средства, след като някой ги получи.

Можете да подадете сигнал за благотворителни измами директно на FTC или на вашия държавен регулатор на благотворителните организации.

- Скоти Андрю допринесе за докладването

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР