Ненко Калакунов е роден на 9 април 1970 г. в

...
Ненко Калакунов е роден на 9 април 1970 г. в
Коментари Харесай

Колите в Пловдив се множат, нарушителите намаляват

Ненко Калакунов е роден на 9 април 1970 година в Карлово. Има три висши. Във  ВВТУ „ Тодор Каблешков ” - София е приключил технология и организация на превоза, в Техническия университет в Габрово - ръководство на човешки запаси, в Университета във Велико Търново - национална и районна сигурност. Работил е като изпълнителен шеф на Вагонно-ремонтен цех в Карлово, а по-късно ръководел отделение за пътнически транспорти към БДЖ в София.

През  януари 2012 година е назначен за шеф на общинското дружество „ Паркиране и репатриране ” в Пловдив.

- Г-н Калакунов, подготвени ли са табелите с новата цена - 2 лв. за час престой в синя зона?

-Цената от 2 лв. се вкарва от понеделник, 2 април. Знаците ще бъдат поставени в неделя и на тях се трансформира единствено цената. Всички останали условия се резервират както бяха до момента. Работното време на синя зона е от 8.30 до 17.30 часа от понеделник до събота в това число. В почивните и  формалните празнични дни паркирането е гратис. SMS се изпраща на 1332. В цената от 2 лв. е включен и Данък добавена стойност. Наскоро монтирахме паркомати, които разрешават 30 мин. престой за един лев.

- Колко улици с режим на синя зона са оборудвани с паркомати?

-През предходната година поставихме 13, а в този момент още 10. Един паркомат не може да обхване една огромна улица и се постанова на някои места да слагаме по две и три машини.  Например пред грандхотел „ Пловдив “ на пл. „ Сливница “ сме инсталирали два автомата и още един при започване на прилежащите ул. „ Васил Левски “ и „ Брезовска “. На бул. „ Марица-юг “ също сме сложили три автомата. Ако две прилежащи улици са дребни, автомат ще се слага на ъгъла. Вместо чиновниците със сини елеци, които продаваха талони,  са назначени  „ скобари “. Те управляват дали  водачите заплащат за престой и слагат скоби, в случай че установяват нарушаване. За страдание, към момента има хора, които считат, че нашите чиновници са като сервитьорите и разчитат на бакшиш, или че инкасаторите би трябвало да тичат след водачите, с цел да ги обслужат.  Там, където са сложени паркомати, лидерът се обслужва самичък -  вади ваучър и го слага на предното стъкло на автомобила.

- Защо не въвеждате всеобщо паркомати, вместо да поддържате толкоз доста личен състав?

-Идеята на кмета Иван Тотев е да продължи м  с оборудването на паркомати и да закупим тази година още 10. В синя зона са включени 92 улици и те не могат да бъдат оборудвани единствено с машини. Пловдив е по-особен град от гледната точка на инфраструктурата. В Стара Загора работят единствено с паркомати, само че те са на една улица. София е с най-голямата синя зона, само че паркоматите са единствено три. Ние предлагаме три метода на таксуване - талони, SMS и на част от улиците - паркомати, което е комфортно за жителите. Нашите чиновници нямат норма или проект, не гонят преизпълнение, с цел да отчетат непременно повече санкции. Целта ни е да създадемусловия за умерено и правилно паркиране,каквато е и главната задача на синя зона.

- С паркомати няма ли да ни е по-лесно да стопираме даром?

-Не ви поучавам да го вършиме. Ако не сте платили на паркомат или с SMS, престоят може да ви коства 30 лв. - толкоз е глобата за сложена скоба.

- Кой е пожеланият метод за таксуване?

-Все повече се усилва заплащането с SMS. Например през февруари в синя зона са продадени талони за към 66 000 лв., а приходите от SMS са близо 86 000 лв.. От паркоматите сме събрали към 9000 лв., само че през февруари те бяха единствено 13. Шофьорите би трябвало вярно да изписват целия регистрационен номер. Ако е изпратен неправилен SMS, автомобилът по нашата система излиза неточен.

- „ Паркиране и репатриране ” губещо дружество ли е и „ златна кокошка ”, която носи златни яйца за общината, освен това от нашите джобове?

- Приходите от активността  ни през 2017 година са 4 534 818 лв. спрямо  929 715 лв. през  2011 година С всяка година те порастват.  Аз започнах в предприятието при започване на 2012 година и  единствено за тази година успяхме да увеличим постъпленията до 2 044 385 лв.. Не знам дали сме „ златна кокошка ”, само че приходите станаха двойно повече. Разходите ни за предходната година, в това число и за хонорари на 210 души личен състав, са 2 273 980 лв., т.е.  имаме позитивен  баланс над 2 260 000 лв..

Този чист доход постъпва в бюджета на община Пловдив и се разпределя за други обществени действия - благоустрояване, поправки, озеленяване. „ Градини и паркове ” и „ Чистота ” няма по какъв начин да печелят, само че вследствие на тяхната работа градът е зелен и съвършено чист.  Преди шест години пристигнах тук от София и мога да кажа, че Пловдив през това време мощно се промени в доста добра посока.

- За тези години разширихте синя зона, а и се подвигна двойно цената. Не ли това е главната причина за двойно повишените доходи?

-До 2012 година синя зона включваше 75-76 улици, а в този момент са 92. Приходите са повече, тъй като наблегнахме най-вече на контрола. Тогава в синя зона се продаваха билети, сходни на тези в градския превоз, а не талони, които ние въведохме. В момента инкасираме 2200 места на 92 улици, само че те се употребяват по друг метод.  Около 1300 са за домуващи коли и за тях на живеещите в синя зона са издадени пропуски с цена 50 лв. годишно. Около 300 места са служебни, които се отдават против 200 лв. такса  на месец. Тоест ние работим със 700-800 места дневно за свободно прилагане.

- Паяците не престават ли да подвигат коли в синя зона?

-След 17.30 часа се изпраща паяк, в случай че водачът не се е появил, преди да изтече работното време на синя зона. Не прибягваме незабавно към тази най-тежка мярка. Санкцията за репатрирането е 60 лв., настрана се заплаща за всеки час престой на углавен паркинг. Затова изчакваме лидера до 18 часа. Знаете, че паяците се постановиха като мярка против безразборното паркиране на кръстовищата, в зелените площи и на тротоарите. Около учебните заведения заран и вечер царува безпорядък, само че не сме санкционирали никой, защото  разбираме, че родителите би трябвало да заведат децата на учебно заведение и да си ги вземат.

- Да чакаме ли на всеки ъгъл паяк, откакто към този момент станаха пет?

-Средно на месец подвигаме 560 автомобила. Паяците работят до 19 часа, а през летния сезон - с един час повече. Това, че увеличихме броя на машините, не значи, че ще се втурнем да репатрираме двойно повече коли. Целта ни е да обхванем по-голям регион. Шофьорите би трябвало да съблюдават разпоредбите на придвижването, забранителните знаци, знак „ Паяк ”. Да не не помнят, че има и други наказания с фиш, които се постановат от Общинска защита и Общинска полиция. Да не стопират на тротоарите, създавайки неудобства за пешеходците и предпоставки за пътнотранспортни катастрофи.

- Повече ли взехме да съблюдаваме разпоредбите за паркиране?

-Преди шест години нарушителите бяха повече, а колите - по-малко. Сега броят на колите в Пловдив е повишен най-малко с 50 %, трафикът е доста по-голям, а нарушителите са по-малко. Шофьорите стават по-възпитани и съгласно мен политиката на община Пловдив също способства за това.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР