Немският дог често е наричан крал на кучетата. Представителите на

...
Немският дог често е наричан крал на кучетата. Представителите на
Коментари Харесай

Немски Дог

Немският дог постоянно е именуван крал на кучетата. Представителите на породата Немски Дог са красиви, мощни, величествени и излъчват аристократизъм. Немският Дог е фамозен като най-голямото стайно куче.

История на Немски Дог

Историята на Немски Дог стартира преди доста епохи. Прародителите на актуалния Немски Дог са попаднали в Европа с помощта на азиатски племена. Едрите кучета се употребявали за помощници в лова и за защита от врагове и хищници. Смята се, че Немският Дог води родословието си от едри тибетски породи кучета и от немския Мастиф. Немският Дог бил кръстосван с разнообразни породи европейски кучета. Така се появили големи ловни кучета, които са били на респект през XII и XIII век. Въпреки мощното си тяло те се отличавали с огромна еластичност. В кръстосванията с Немски Дог взели участие и разнообразни породи хрътки.

През XIX век с помощта на напъните на немски селекционери породата Немски Дог били приета и одобрена. През 20-те години на ХХ век породата Немски Дог станала извънредно известна. Вина за това имал граф Карл Бразовол, който развъждал кучета от тази порода. Той основал през 1923 година общество на феновете на Немски Дог, чиято цел била запазване и възстановяване на качествата на породата. През Втората Световна война породата Немски Дог за малко не изчезнала вечно, само че след войната били направени доста старания за възобновяване ѝ. През 60-те години на ХХ век породата още веднъж завоювала известност, този път в целия свят. Немският Дог е известен и с наименованието Датски Дог, а в Съединени американски щати го назовават Големия Датчанин, макар че породата няма нищо общо с Дания.

Стандарт на Немски Дог

Немският Дог се счита за една от най-високите породи кучета в света. Мъжките представители на породата Немски Дог са високи от 80 сантиметра нагоре. Женските не би трябвало да са по-ниски от 72 сантиметра, с цел да дават отговор на стандарта на породата. Кучето от породата Немски Дог тежи към 90 кг. Главата на Немския Дог е с продълговата форма, тя е тясна, с внезапен преход от челото към носа. Горната джука на Немския Дог е много едра. Очите на кучето са с мрачен цвят. Ушите са изправени, в случай че са купирани, в противоположен случай са клепнали. Челюстите на Немския Дог са мощни, с едри зъби. Носът е наедрял и черен на цвят. Шията на Немския Дог е дълга и мускулеста. Гръдният панер е доста добре развъртян.

Опашката не е доста дълга и в умерено положение виси надолу. Когато кучето е възбудено, може да се вдигне, само че не по-високо от линията на гръбнака. Крайниците са доста дълги и мускулести. Лапите са кръгли. Козината е доста къса и гъста, компактно е прилепнала към тялото и в случай че кучето е крепко и добре гледано, свети. Козината може да бъде пет разновидности - рижава, тигрова, гълъбовосива, черна и мраморна. Рижавите догове са с четина, която е със златисто жълт цвят, който леко се приближава до червеникавия. Рижавият дог има тъмна маска на муцуната. Тигровата багра се състои от черни линии, които се разполагат върху златист декор.

Гълъбовосивият Немски Дог е с железно сив цвят на козината. Черният Немски Дог е с блестяща черна четина, която наподобява като лакирана. Черните и гълъбовосивите Немски Догове може да имат бели петна на гърдите и на лапите. Мраморният Немски Дог е с разнородни цветове и петна. Фонът на козината на мраморния Немски Дог е снежнобяла, покрита е с черни петна с контури, които наподобяват като раздрани, и са разпределени отмерено по цялото тяло. При мраморните Немски Догове се позволява ярък цвят на очите, както и очи с друг цвят, петнист или розов нос, както и сиви или кафяви петна, в случай че те са малцина.

 Порода Немски дог

Грижи за Немски Дог

Късата четина на Немския Дог не изисква особени грижи. Достатъчно е един път седмично да минавате по нея с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета. Не се предлага постоянно да къпете Немския Дог, а в случай че това се прави, е добре да се употребява специфичен изсъхнал шампоан за кучета. Немският Дог може да живее и на открито, само че се усеща добре и в жилище, тъй като се преценява и не тича доста из къщата, в случай че няма задоволително място. Добре е да осигурите на Немския Дог опция да тича свободно, само че когато го извеждате на разходка в града, е добре това да става благодарение на мотив. Много хора могат да се изплашат единствено от типа и размерите на това огромно куче, което може да провокира неприятности, в случай че кучето не е на мотив.

Обучение на Немски Дог

Немският Дог е доста куче и бързо се научава да извършва команди. Добре е образованието на Немски Дог да стартира, до момента в който кучето е още малко. При куче с такива огромни размери като Немски Дог е наложително то да бъде научено да извършва категорично командите на стопанина си.

Хранене на Немски Дог

Немският Дог се нуждае от храна с доста високо качество, с цел да му обезпечи нужните скъпи субстанции за вярното развиване и да поддържа в положително положение мускулатурата и костната му система. Ако решите да храните Немския Дог със суха храна или консерви, те би трябвало да са от премиум клас и с високо равнище на протеини. Ако храните Немския Дог с натурални артикули, всеки ден би трябвало да му осигурявате към 800 грама месо - за предпочитане е пилешко или телешко. Свинското месо не е уместно за кучетата от тази порода.

Препоръчва се да храните Немския Дог два пъти дневно, с цел да се избегнат стомашни проблеми. Много е значимо по какъв начин се храни подрастващият Немски Дог, защото от втория до осмия месец се образува растежът му. Можете да допълвате менюто на Немския Дог със субпродукти, зърнени храни, кисело мляко, твърдо сварени яйца, нискомаслена извара, плодове и зеленчуци, разнообразни витамини и минерали. Можете да давате на Немския Дог огромни кокали, които да оказват помощ за здравето на зъбите му и за вярното развиване на костите му. Не се позволява даването на тръбни кокали на Немския Дог, защото те могат да раздерат червата на кучето.

Заболявания на Немски Дог

Немският Дог има проблеми с лапите и с вътрешните органи - това са най-честите кучешки болести, които нападна това солидно куче. Възможно е да се проявят разнообразни болести на ставите, измежду които артрит, което пречи на кучето да се движи обикновено. Тазобедрената дисплазия също е присъща за кучетата от тази порода. Немският Дог е преди всичко по проблеми с подуването на стомаха измежду всички кучета. Това постоянно е причина за смъртността на кучетата от тази порода.

Подуването и последващото приплъзване на стомаха се получават, когато кучето прави внезапни придвижвания с претъпкан корем. Немският Дог има корем, който както при някои породи кучета не е прикован към основата на ребрата. По време на внезапни придвижвания стомахът стартира безусловно да се разклаща и блокира чревния тракт. Ако не се вземат ограничения незабавно, кучето може да почине. Затова е добре Немският Дог да отпочине най-малко час и половина, откакто се е нахранил, и едвам по-късно да му дадете опция да потича.

 Немски дог

Любопитни обстоятелства за Немски Дог

Немският Дог доста обича да се обляга. Любимо на кучетата от породата Немски Дог е да се изправят на задните си крайници и да сложат предните си лапи върху раменете на стопанина си. Въпреки огромния си размер Немският Дог е доста нежно и отзивчиво куче. Той е дисциплиниран и миролюбив. Немският Дог е лоялен на стопаните си и се грижи за децата като бавачка. С внушителните си размери Немският Дог внушава боязън на доста хора.

Но тези, които са наясно с породата, знаят, че този гальовен колос в никакъв случай няма да нарани някого, в случай че не бъде нападнат непосредствено. Немският Дог е съвършен надзирател, само че не хапе. Той обича да играе като малко кученце и постоянно е подготвен да се позабавлява в компанията на стопанина си. Немският Дог не основава спънки в дома, защото обича да спи дълго и се пробва да не се намесва в работите на членовете на фамилията.

Недостатъци на Немски Дог

Може би най-големият минус на Немския Дог е късото време, което природата му е отредила да живее. Кучетата от тази порода живеят не повече от 8 години. Не се предлага да оставяте Немския Дог с дребни деца, защото шестмесечното кученце от тази порода тежи повече от шестгодишно дете. Без да желае, Немският Дог може да нарани детето, до момента в който си играе с него.

Немският дог е измежду най-едрите кучета дружно с породи като ирландски вълкодав, тибетски мастиф, неаполитански мастиф, санбернар, алабай и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР