"Неминуемо в ръководствата на Държавен фонд "Земеделие" ще има промени

...
"Неминуемо в ръководствата на Държавен фонд "Земеделие" ще има промени
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Неминуемо в ръководствата на Държавен фонд Земеделие ще има промени

"Неминуемо в управленията на Държавен фонд "Земеделие " ще има промени и те към този момент са тръгнали в регионалните структури, като задачата им е усъвършенстване работата на тези структури ". Това сподели през днешния ден по време на блиц надзор пред депутатите от Комисията по земеделие в Народното събрание земеделският министър, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Смятам, че би трябвало да се позоваваме на професионализма и водим този диалог с управлението на фонда от началото на годината. Поради това, че има неизпълнени планове, се планува пренасочването на неусвоените средства към други ограничения, с цел да се осъществят те до края на годината и не се стигне до връщане на европейски пари ", разяснява министърът.

Изпълнителният шеф на фонд "Земеделие " Борис Михайлов посочи, че "общо 2166 са забавените планове през последните 3-4 години и фондът е съумял през последните 7 месеца да ги стопи. "Оттук нататък ще работим по този начин както в никакъв случай фонд "Земеделие " не е работил ", сподели Михайлов.

От името на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Румен Христов попита министъра няма ли да премислят изваждането на Българската организация по сигурност на храните от Министерството на земеделието и прекосяването й към Министерския съвет - нещо, с което от ГЕРБ-СДС изрично не били съгласни.

Министър Иванов съобщи, че надали той ще бъде този, който "ще скапе съдружното съглашение и ще провокира предварителни избори ". Той сподели, че законопроектите за излизането на БАБХ и Изпълнителната организация по горите към този момент са подадени в Министерски съвет. "Това ще бъде комплициран и тежък развой и най-трудната част ще бъде разделянето на политиките ", уточни министър Иванов.

"За мен обаче съдружното съглашение е закон и не бих стигнал до изваждането на БАБХ от Министерство на земеделието и храните, в случай че не бяха редица забележки и отрицателно отношение на доста от земеделските производители за някои действия, които се правят там ". По думите на министъра би трябвало да се даде късмет на контролния орган на БАБХ да не остави и "капка подозрение " във връзка с работата на организацията както за чиновниците, по този начин и за земеделските производители.

От Движение за права и свободи желаеха министърът да внесе изясненост по отношение на тавана на заплащанията, залегнал в новия програмен интервал на ОСП. Министър Иванов акцентира, че в тези разноски безспорно влизат осигуровките и те не могат да бъдат коментирани, само че би трябвало да се пресметна тъкмо за кой интервал и върху какъв размер на междинната работна заплата ще се пресмятат те.

От Демократична България попитаха министър Иванов дали счита да отстрани рестриктивните мерки за дърводобив, въведени през предходната година. "Ограничението касае да има рандеман от 100-годишни гори и дървопреработвателният бранш упорства това да отпадне, тъй като би довело до покачване на цените, които към този момент са увеличени до 6-7 пъти, а това води до деформиране на пазара ", разяснява министър Иванов. Той сподели, че към днешна дата не са водени диалози за отпадане на тази възбрана, поради сериозния напън на екологичните организации. По думите на министъра обаче би трябвало да се търси баланс по този въпрос, с цел да бъдат предпазени ползите и двете страни.

На въпрос за двойно увеличените цени на торовете поради скока на горивата и дали ще има планувани обезщетения, министър Иванов отговори, че това ще стане посредством програмата "де минимис " и по коронавирус помощта, която за тази година е съществено увеличена.

На днешното съвещание на Комисията по земеделие в Народното събрание министър Иванов срещна депутатите и с проектобюджета за земеделие 2022 година, който по-рано през днешния ден той показа пред публицисти в земеделското министерство.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР