Нелоялната практика и спекулата са в резултат на тежък дефицит

...
Нелоялната практика и спекулата са в резултат на тежък дефицит
Коментари Харесай

Зам.-земеделският министър: Спекулата и нелоялните практики са заради тежък законов дефицит

Нелоялната процедура и спекулата са вследствие на тежък недостиг в закона , разяснява зам.-земеделският министър Тодор Джиков в ефира на „ NOVA “. Той разкри, че се приготвят няколко начинания в тази посока, които ще бъдат препоръчани за гласоподаване в Народното събрание още в първия му работен ден.

Заместник-министър Джиков означи още, че казусът с високите цени идва от комерсиалните вериги , а не от производителите. По думите му резултатите от разбора на Щаба, образуван към Министерски съвет за битка с високите цени на храните и спекулата, демонстрират, че има надценки от 50% до 90% и то на главните хранителни артикули, които консумираме всекидневно.

Проверките са открили и всеобщото прилагане на нелоялни практики . Според данните при 451 от 470 инспекции за седмица има тежки нарушавания . Сред тях има и такива при грамажа на стоките , както и с етикирането – вносни артикули се показват като български.

„ Това напрактика приказва, че години наред е липсвала институционалност в България и има тежък недостиг на закони – за търговия с храни, надзор, мониторинг, ясна визия и проследяемост от фермата до трапезата. Новият парламент би трябвало да се заеме от първия ден със законодателство в тази тенденция “ , съобщи той.

Заместник-аграрният министър разкри и какви ограничения се приготвят в тази посока : „ Изгражда се информативен портал към Министерски съвет, където всяка седмица ще се афишират цените на главните хранителни артикули на едро. Хранителните вериги, единствено в случай че желаят, ще могат също да качват своите цени на дребно. Ние нямаме право, а и не желаем да се намесваме в свободната пазарна стопанска система. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР