Нелицеприятната истина за световната видеоиндустрия е, че между играчите -

...
Нелицеприятната истина за световната видеоиндустрия е, че между играчите -
Коментари Харесай

Миражът Netflix: Видео услугите са изправени пред мрачно бъдеще

Нелицеприятната истина за международната видеоиндустрия е, че сред играчите - стрийминг платформи, притежатели на обичайно наличие и обичайни дистрибутори - се води ирационална конкуренция, която ще бъде разрушителна за пазара.

Цифровите, онлайн и мобилните канали и запаси завземат главно място в развлекателната промишленост както съгласно количеството време, по този начин и съгласно парите, които потребителите отделят за тях. Това поддържа структурния напредък на пазара на цифрово наличие без значение дали става дума за текст, видео, музика, интерактивно наличие или обществени мрежи. В сферата на киното и малкия екран развиването на нови бизнес модели се опираше на технологиите ОТТ (доставка на видео сигнал до устройството на потребителя по интернет, а не посредством сателит или кабел) и DTC (доставка на наличие посредством сателит или кабел). Това докара до обилни промени на пазара, чието въплъщение стана компанията Netflix - първата, която стартира видео стрийминг по ОТТ канали.

За триумфа на Netflix, наред с удобството на видео стрийминга, способства и нападателната ценова политика, присъща за пионерите в този бранш. Компанията се появи, когато на пазара на телевизионни услуги се предлагаха скъпи пакети телевизионни канали, струващи към 90 $ месечно. Тя предложи на феновете услуги за към 10 $ месечно. Цената на видео продукцията на другите огромни софтуерни компании (например YouTube TV) също е доста по-привлекателна от предложенията на обичайните телевизионни канали, а някои съперници включват видео наличието в по-големи пакети услуги (например Prime Video, която е част от Amazon Prime).

Netflix притегля клиенти и с това, че наличието й се отличава от предложенията на обичайна телевизия, без да им отстъпва по качество. Бизнесът на компанията и дейното основаване на лична библиотека със наличие слагат под опасност съществуването на актуалните дистрибутори, а за останалите притежатели на наличие носят заплаха от монополизиране на пазара.

Печалбата на Netflix е счетоводен мираж

Netflix играе на едро и доближава впечатляващи мащаби, без обаче през последните няколко години да е посочил оперативна облага. Това е резултат от предумишлено и ирационални ниските цени, които би трябвало да допринесат за бързо увеличение на броя на потребителите и пазарния дял, както и от нападателните вложения в основаването на лично наличие. Бизнесът на Netflix зависи от способността на компанията да притегля нови консуматори, да постанова ценови ориентири и от общия мащаб на активността й. По този метод тя съумява да компенсира увеличението на разноските за основаване на лично наличие.

Тази тактика за първи път бе употребена от Amazon в онлайн търговията.

Съществената разлика сред ранния Amazon и настоящия Netflix обаче е, че онлайн търговецът съумя да подкопае бизнеса на съперниците си със своето ценообразуване с помощта на повишението на оперативната успеваемост и доста бързо спря да " гори пари ".

Колкото до Netflix, то рентабилността е счетоводен мираж. Реалната стойност на наличието на Netflix е мъчно да се дефинира по счетоводните салда.

Четири други колоса на пазара, в това число Apple, възнамеряват също да пуснат лични стрийминг услуги в течение на идната година. В резултат на Netflix евентуално ще се наложи да харчи за наличие повече от предстоящото, с цел да реши казуса с приключването на лицензи и да поддържа растежа на потребителската си база. За тази цел е належащо компанията да притегли още капитал и да усили дълга си. Като опция Netflix може да се насочи към доста увеличение на междинната облага от консуматор, което ще стане самобитен стрес тест за еластичността на търсенето по отношение на цената.

Ожесточената конкуренция от стрийминг платформи, които получават дотации или имат негативна оперативна облага, оказва напън върху вероятностите за напредък и рентабилността на обичайните снабдители на телевизионни услуги. През 2017-2018 година броят на телевизионните абонаменти в Съединени американски щати, без да се включват онлайн малкия екран и видеото при поискване (Video on Demand - VOD), се е свил с съвсем 8 %. По данни на eMarketer.com над 10 милиона семейства са се отказали от аналоговата телевизия през 2015-2018 години.

Какъв отговор могат да дадат кабелните и сателитни малките екрани на конкуренцията? Голяма част от обичайните компании насочват вниманието си към основаване на пакети в областта на онлайн малкия екран, както и към възпроизвеждане на пакети от кабелни канали за мобилно или широколентово разпространяване. Тези решения обаче не дават отговор на въпроса по какъв начин фирмите могат да се оправят с намаляването на цените в обичайните канали за разпространяване на наличие или с ниската или даже негативна доходност на онлайн малките екрани. Техните цени са прекомерно високи, с цел да привлекат задоволително количество клиенти и в същото време прекомерно ниски, с цел да поддържат настоящите равнища на разноските за основаване на наличие. Традиционните дистрибутори са в даже по-сложна обстановка поради все по-масовия отвод на потребителите.

Друго конкурентно решение може да стане основаването на услуги за видео стрийминг, които да съперничат на самия Netflix, както и спомагателното ограничение на разпространяването на правата върху наличието, с цел да не се постанова те да бъдат споделяни с съперниците, които по този метод да бъдат " изтощени от апетит ".

Важно е да се означи, че до момента в който дистрибуторите пострадаха от развиването на стрийминг малкия екран, притежателите на наличие се оказаха двойно печеливши. Те получаваха както и преди високи доходи от дистрибуторите, наред с лицензионни заплащания от Netflix и други платформи. Таксите от обичайните разпространители обаче неизбежно ще се свият поради структурните промени на пазара. След тях ще се свият и заплащанията от компании като Netflix поради укрепването на позициите им и производството на все по-голям размер лично наличие.

Старият свят на обичайна телевизия може да бъде застигнат от бърза гибел, в случай че на пазара се възцари олигопол поради възхода на стрийминг платформите

Първата стъпка в тази посока направи Walt Disney, която се готви да пусне платформа за видео стрийминг, през която да популяризира лично наличие. Компанията възнамерява да изтегли наличието си от каналите на съперниците - смела стъпка, защото новата й платформа ще стартира да се конкурира с обичайна разпространителска мрежа. Walt Disney също по този начин изкупи огромна част от наличието, което не е обвързвано с вести и спорт, на някогашната Twenty-First Century Fox. По този метод развлекателният колос усили още повече библиотеката си и добави в портфолиото си DTC платформата Hulu. Засега е мъчно да се каже дали тактиката на Walt Disney ще проработи, само че в най-близка вероятност на компанията следва конфликт с понижаване на лицензионните заплащания и напредък на новите вложения.

По този метод остарелият свят на обичайна телевизия може да бъде застигнат от бърза гибел, в случай че на пазара се възцари олигопол или монопол поради възхода на стрийминг платформите. Има огромна възможност таксите за потребление на наличие да се намалят, защото обичайните дистрибутори може би няма да съумеят да поддържат предходните равнища, а стрийминг платформите основават лични библиотеки със наличие.

Някои обичайни телевизионни компании осъзнаха високия риск от монополизация, в случай че Netflix успее да резервира бизнес модела си.

Нелицеприятната истина за международната видеоиндустрия е, че сред играчите - стрийминг платформи, притежатели на обичайно наличие и обичайни дистрибутори - се води нерационална конкуренция, която ще се резервира в обозримо бъдеще. В резултат разрушителният развой на голословно ценообразуване, неочакваните промени в пазарното позициониране и повишаването на наличието ще дефинират международния пазар на телевизионно видео наличие години напред.

Поради тази причина банка Julius Baer не предлага вложения в този бранш и избира други пазари на " цифрово наличие ", на които може да се следи по-положителна конкурентна динамичност. Добър образец е световната промишленост на видеоигрите, където водещи производители с огромна база лично наличие и модерни бизнес модели употребяват структурния напредък на пазара на видео гейминг. Наблюдава се и недооценяване на Alphabet поради базата от наличие, която й дава YouTube - платформата сплотява потребителския видео стрийминг с неговия рекламен капацитет и професионално видео наличие с абонамент. Друг мотив в интерес на позитивните вероятности на Alphabet е неотдавнашното стартиране на пазара на Гугъл Stadia, облачна платформа за игри и производител на видео игри.

 

Карстен Менке, съветското издание на списание " Форбс " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР