Нелегалният трафик на домашни любимци има отрицателно въздействие не само

...
Нелегалният трафик на домашни любимци има отрицателно въздействие не само
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: Крайно време е да се преустанови нелегалната търговия с домашни любимци

„ Нелегалният трафик на домашни любимци има негативно влияние освен върху хуманното отношение на животните, само че и върху публичното здраве и отбраната на потребителите. Той се е трансформирал в главен източник на приходи за проведената интернационална престъпност и визира гладкото действие на вътрешния пазар на Европейски Съюз.

Чрез тази активност се укриват налози и се основава нелоялна конкуренция, изключително с увеличението на онлайн продажбата на домашни любимци, която към момента е извънредно едва контролирана както на национално, по този начин и на европейско равнище “, безапелационен е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

В тази връзка той насочва запитване до Европейската комисия по кое време най-сетне ще бъде признат европейски проект за деяние за битка с незаконната търговия с домашни любимци и по кое време ще бъде направено предложение за построяването и въвеждането в употреба на съвместима система и единна база данни за идентификация и регистрация на котки и кучета. И двата казуса не са нови - нито за България, нито за Европейския съюз.

Преди към този момент близо две години, със взаимни старания на Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, във Варненското село Звездица бе разрушен кучешки „ концлагер ”. Тогава с директната интервенция и подпомагане на евродепутата Емил Радев, незаконният кучкарник бе затворен, а изтезаваните и нелегално развъждани кучета за продажба - поверени на грижите на неправителствени организации.

За страдание, това не е единственият незаконен кучкарник, а България не е единствената европейска страна, където тази активност процъфтява. „ Всяка година в държавите-членки се търгува незаконно с извънредно огромен брой домашни любимци, които освен се продават нелегално, само че и се развъждат по нерегламентиран метод “, прецизира Радев.
По последни данни, в границите на Европейския съюз годишно се търгува с над 8 милиона кучета, като облагата от тази активност възлиза на над 1 милиард евро, а кучетата идват най-вече от Централна и Източна Европа, най-много от Румъния, Полша и Литва.

Това става най-често при корист със законодателството на Европейски Съюз по отношение на придвижването на домашни любимци, като за задачата се употребява Регламент (ЕС) № 576/2013, който е предопределен за придвижване с нетърговска цел на домашни любимци, да вземем за пример по време на лятна почивка и други, вместо да се употребява Директива 92/65/ЕИО на Съвета, която касае придвижването на животни в границите на Европейски Съюз за търговски цели.

Разликата е в това, че при втората има някои спомагателни условия по отношение на животните, включително да идват от стопанство или бизнес, законно регистрирани на територията на държава-членка на Европейски Съюз. Вносителите би трябвало също по този начин да са получили здравен документ за преместването на всяко едно животно, а оторизиран ветеринар да го прегледа в границите на 48 часа преди пътуването, като подсигурява, че е годно да бъде превозено.

„ Друг наболял проблем е, че сега няма общо европейско законодателство, определящо единна система за идентификация и регистрация на домашните животни, а всяка страна сама дефинира методите и средствата за това. Отделните национални системи, където те съществуват, също не са свързани, което води до фрагментирана среда с непълна или напълно изчезнала информация за статуса на животните “, регистрира евродепутатът.

Според Радев съществуването на единна система за идентификация и регистрация би насърчило виновното развъждане на животните, защото изхвърлянето им на улицата към този момент няма да бъде толкоз елементарно. При ефикасна система за регистрация да вземем за пример притежателите на изоставени животни ще могат бързо да бъдат откривани и глобени, което от своя страна ще понижи и популацията на бездомни кучета и котки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР