Неконтролираното натрупване на дългове от западните държави, както и социалните

...
Неконтролираното натрупване на дългове от западните държави, както и социалните
Коментари Харесай

Експертите са притеснени за икономиките на САЩ, Обединеното кралство и Италия

Неконтролираното струпване на задължения от западните страни, както и обществените разноски и възходящите разноски за битка с изменението на климата, усилват риска от нова световна финансова рецесия в развитите стопански системи, заяви Ройтерс.

През първата половина на годината световният дълг е повишен с 10 трилиона $ до рекордните 307 трилиона $, като богатите страни са виновни за над 80 % от това нарастване, показва изданието, базирайки се на Института за интернационалните финанси. Държавните заеми са близки или по-високи от 100% от производството във Англия, Съединени американски щати и Италия.

Съединени американски щати, които заобиколиха дефолт, откакто доближиха лимита на дълга си тази година, както и Италия и Обединеното кралство в този момент са обект на главно безпокойствие съгласно повече от 20 известни икономисти, вложители и някогашни политици, интервюирани от Ройтерс.

Държавният дълг на Съединени американски щати набъбна с повече от 500 милиарда $ единствено за 20 дни и доближи 33,5 трилиона $, съгласно данни, предоставени от Министерството на финансите предходната седмица.

" Можете да вземете доста, доста страни през днешния ден и ще видите, че не сме надалеч от рецесия на обществените финанси ", сподели Петер Прает, някогашен основен икономист в Европейската централна банка.

Натискът се ускорява и от обстоятелството, че лихвените заплащания по задълженията се усилват поради по-високите лихвени проценти.

Настоящата " нежна " икономическа среда с растящи разноски по заемите и намаляваща поддръжка от централните банки слага развитите страни на ръба на пазарен срив, считат икономисти.

" Ако се случи случай или композиция от събития, стартирате неподходящ, нелинеен и динамичен развой. Това е нещо, което е действително допустимо ", предизвестява Прает.

През юли държавните заеми в Италия надвишиха 3 трилиона $, което я трансформира в най-задлъжнялата страна в еврозоната след Гърция и в една от най-задлъжнелите страни в света. През октомври рисковата награда за дълга ѝ внезапно набъбна, защото Рим понижи прогнозите за растежа и усили бюджетния недостиг.

В дълготраен проект " траекториите на държавния дълг съставляват най-голямата опасност за макроикономическата и финансовата непоклатимост ", съобщи Клаудио Борио, началник на паричния и икономическия отдел на Банката за интернационалните разплащания.

Инвеститорите са обезпокоени от " неуместните " равнища на дълга и настояват, че неналичието на доверие към разходните тактики на държавните управления може да провокира разтърсвания на пазара, а продължаващите спорове в Украйна и Близкия изток могат в допълнение да изострят провокациите, пред които към този момент е изправена международната стопанска система.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР