Нека започнем с кратка информация относно влечугите и оползотворяването на

...
Нека започнем с кратка информация относно влечугите и оползотворяването на
Коментари Харесай

От каква лампа се нуждае терариумът?

Нека стартираме с къса информация по отношение на влечугите и оползотворяването на светлината. Всички представители на класа разчитат извънредно на слънчевата светлина в дивите си местообитания, бидейки източник на директна или косвена топлота. Те са студенокръвни животни и, за разлика от бозайниците, имат потребност да се стоплят отвън-навътре, а противоположното им е непостижимо.

Поради тази причина най-честите срещи с влечуги са на каменисти, добре изложени на слънце места, където гущери и змии се излежават на припек. Повишаването на телесната им температура по този метод спомага храносмилането и цялостния метаболизъм.

Костенурките и гущерите улавят УВ лъчите и ги употребяват за продукцията на витамин D в тялото си – есенциален витамин, що се отнася до абсорбцията на калций. Без УВ лъчи те не ще са способни да включат калция във вътрешния си кръг на субстанции и ще развият метаболитни костни болести.

Избирането на верния източник на светлина може да се окаже трудоемък развой. За начало, добре е да разграничим два вида артикули – от една страна имаме лампите за змии, от друга – тези за гущери и костенурки.

Притежателите на змии не трябва да се тормозят изключително за лампите в терариума – тези животни умерено могат да се радват на живота даже бидейки покрай естествената светлина, идваща от прозореца, както и под лъчите на най-обикновена стайна лампа.

Основното, което би трябвало да знаете е, че наличието на източник на УВ лъчи не е есенциално за оцеляването на типа. Специалистите предлагат слагането на елементарна флуоресцентна лампа в горната страна на терариума, обвързвана с таймер, тъй че да е дейна към 10 часа дневно. По този метод ще се обезпечи най-благоприятен фотопериод.

Занимаващите се с гущери или костенурки би трябвало да концентрират напъните си при избиране на лампа за терариума, защото тези животни извънредно зависят от наличието на високи равнища УВ-лъчи в местообитанието си.

 Лампата в терариума ще обезпечи на питомеца ви комфорт

Така да вземем за пример, тропическите гущери (игуани, хамелеони) би трябвало да получават УВ облъчване от 13 до 30 микровата на квадратен сантиметър от 10 до 12 часа дневно. Пустинните гущери пък (брадат гущер и др.) се радват даже на още повече количество облъчване.

Доброто съоръжение на терариума е еднакво значимо както за домашния любим, по този начин и за неговия притежател – в последна сметка за какво ще притежаваме екзотичния тип, в случай че не можем да му се насладим и следим? Флуоресцентните и УВ лампите прибавят на домашната атмосфера уют и екзотична мистичност.

На пазара можете да закупите специфични нощни лампи, пропускащи напълно мъждива алена светлина, удобна както за животното, по този начин и за вас. Те също така изпускат топлота, тъй че правят двойна работа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР