Нека започнем с добрата новина: Разработената от компаниите BioNTech и

...
Нека започнем с добрата новина: Разработената от компаниите BioNTech и
Коментари Харесай

Ваксината на BioNTech/Pfizer защитава и от новия щам

Нека стартираме с положителната вест: Разработената от фирмите BioNTech и Pfizer ваксина против ковид би трябвало да пази и от новата разновидност на SARS-CoV-2, необятно публикувана във Англия и Южна Африка. Това демонстрират резултатите от лабораторните проучвания, извършени от специалистите на Pfizer и обучение от медицинския факултет на Тексаския университет, съобщи БГНЕС.

Изследването е направено въз основата на разбора на кръвта на пациенти, към този момент имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer. И въпреки получените данни да са лимитирани, защото проучването не включва въздействието на ваксина та върху целия вероятен набор от разновидности на ковид, резултатите са обнадеждаващи, написа „ Дойче веле “.

Коронавирусът мутира. Ефективна ли е ваксина та?

Според Фил Дормитцер – водещ специалист в компания Pfizer в региона на създаването на ваксини, тестванията демонстрират, че ваксина та на BioNTech/Pfizer е ефикасна в битката освен против новия британскивариант на ковид N501Y, само че и с 15 други типове на мутиращия вирус SARS-CoV-2.

Направени са проби с 16 нови разновидността на ковид и в нито един от случаите не се вижда въздействия на разновидността върху успеваемостта на ваксина та, твърди той.

„ Разбира се, това не значи, че със 17-тия тип ще се случи същото “, предизвести специалистът.

По информация на немското онлайн-издание „ Ерцтеблат “, широкоразпространеният във Англия нов вид на ковид под наименованието VOC-202012/01 има 23 типа разнообразни разновидности. Новият вид на ковид в Южна Африка, който има избрана аналогия с английския вид, се характеризира с по-сериозни промени на шиповите протеини. Към момента тези разновидности са регистрирани и в някои други страни, в това число Германия.

Основната заплаха от разновидността на ковид е скоростта на разпространяване

До момента няма доказателства, че заразяването с новия вид на ковид провокира по-тежко протичане на заболяването или има по-голяма леталност. Мутиралият ковид е до 70 % по-заразен от своя предходник, което води до внезапно увеличение на броя на инфектираните. В резултат на това може да се стигне до колапс на системата на опазването на здравето, която в изискванията на пандемията от SARS-CoV-2 така и така работи на лимита на своите благоприятни условия. И в този момент в доста лечебни заведения няма задоволително места в отделенията за интензивна терапия, апарати за изкуствена вентилация или личен състав.

Според проф. Рихард Неер – началник на изследователския екип в университета в Базел, занимаващ се с еволюцията на вирусите и бактериите, главната опасност от новия вид на ковид е опцията за неговото бързо разпространяване.

„ Ако този вид на ковид фактически се популяризира 50-60 % по-бързо, това ще докара до висок растеж на новозаболели, а краят за някои от тях, за жалост, ще бъде летален “, счита ученият. Още една последица от бързото разпространяване на вируса може да станат повторните инфекции и намаляването на успеваемостта на ваксина та, само че това сега е „ второстепенен проблем “, сподели проф. Неер.

Ваксината на BioNTech/Pfizer може да се модифицира

Ефективността на ваксина та в тази ситуация с всички известни разновидности на ковид би трябвало да продължи да се изследва освен в лабораторни условия, само че и при необятни проучвания, уверени са учените. Трябва също да се обясни дали от новия вид на ковид са предпазени хора, към този момент преболедували COVID-19 или имунизирани.

Ако в някакъв миг вирусът мутира дотам, че имунният отговор след имунизирането не може да го обезврежда, тогава ще би трябвало да се промени съставът на ваксина та.

От фирмите BioNTech и Pfizer настояват, че актуализирането на ваксини, създадени по технологията на матрична РНК (мРНК) не е изключително мъчно. Генетичният код на вируса, съдържащ се във ваксина та, може да се промени относително елементарно – за към 6 седмици. Но тестирането и узаконяването на новата ваксина , както и последващото произвеждане и разпространяване ще изискват в допълнение време, а в огромна част от страните сега чакат с неспокойствие доставките на сертифицираните ваксини.

Ще се засилят ли ограниченията за битка с пандемията?

Според последните изследвания, за инфектирания човек няма значение с какъв вид на ковид е възпален – разновидности те не се отразяват на протичането на заболяването. Затова ограниченията по въздържане на пандемията не би трябвало да се ускоряват, а да се ползват по-последователно, счита проф. Изабела Екерле – началник на научната група по проучването на нови вируси във факултета по заразни заболявания в университета в Женева.

Няма никакви съответни ограничения за битка с ковид, създадени особено за неговата нова разновидност, изясни тя.

Независимо от разновидността на вируса, SARS-CoV-2 се предава при непосредствен контакт, по тази причина са ефикасни всички ограничения, които лимитират броя на контактите сред хората.

Преди всичко е от основна значимост да се разпознават новозаразените и те да бъдат изолирани.

Всички ограничения по сдържането на пандемията би трябвало да се ползват още по-последователно, счита вирусологът и предизвестява, че ни следва повече един месец, изпълнен напрегнато.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР