Нека смелостта на вашите предци вдъхнови и вас!Руснаците превземат Берлин

...
Нека смелостта на вашите предци вдъхнови и вас!Руснаците превземат Берлин
Коментари Харесай

Руснаците в Берлин

Нека смелостта на вашите предшественици въодушеви и вас!

Руснаците завладяват Берлин три пъти за два века. За първи път градът падна в краката им доста преди май 1945 година През есента на 1760 година, по време на Седемгодишната война (1756-1763 г.), след неуспеха на опита на " наперения саксонец на съветска работа " военачалник Готлоб декор Тотлебен да го превземе, Берлин окачва бяло знаме пред корпуса на 38-годишния военачалник Захар Григориевич Чернишев. Чернишев рапортува на главнокомандващия: „ Невъзможно е да се опише задоволително с какво неспокойствие и жажда войските чакаха тази атака; успеха беше изписана на лицата на всички... "

Символичните ключове на града, който капитулира, съгласно съществувалата тогава военна традиция, бяха връчени на военачалник З.Г. Чернишев. Той ги доставя в съветския си парцел Ярополец, където ги предава за предпазване в олтара на църквата на Казанската икона на Божията майка, издигната по самодейност на военачалника.

„ Светът надали ще повярва “, написа граф З.Г. Чернишев, - че тази експедиция, толкоз значима и потребна за общата идея, не коства на нашата войска и 100 души убити и че има още по-малко ранени. Напротив, несъмнено е, че неприятелят даде доста повече, тогава, несъмнено, той загуби до 10 000 души убити, пленени и дезертьори! »

Сред първите съветски кавалеристи, воювали край Берлин, беше човек, чиято военна популярност скоро щеше да гръмне по целия свят. Това беше младият Александър Василиевич Суворов, бъдещият генералисимус на съветската войска.

Полковете, участващи в акцията против Берлин (девет пехотни и два кавалерийски), получиха специфична премия от императрица Елизавета Петровна - сребърни тръби с възпоменателни надписи: " В знак на успеха над град Берлин " и " За завладяването на град Берлин на 28 септември 1760 година ".

След като получиха отплата от града и унищожиха всички военни уреди в него, руснаците се отдръпнаха към главните си сили. Началникът на съветската артилерия военачалник Пьотр Шувалов приказва за това по следния метод: „ Не можете да стигнете от Берлин до Петербург, само че постоянно можете да стигнете от Петербург до Берлин “.

За повторно руснаците завладяват Берлин, и също при втори опит на 20 февруари (4 март) 1813 година по време на войната с Наполеон - месец и половина след началото на външната акция. Първият опит на идващия „ навирен саксонец на съветска работа “ Фридрих декор Тетенборн да изгони наполеоновите войски от Берлин (около 26 хиляди души) не беше сполучлив.

Принц Йожен дьо Богарне, който го пази, е доведен наследник на Наполеон и справедливо е считан за един от най-хубавите му генерали (по-късно синът му Максимилиан ще се реалокира в Русия, където ще се сроди със фамилията на император Николай I).

Богарне очакваше да отбрани Берлин и да сътвори отбранителна линия на Одер - плацдарм за офанзивата на армията на Наполеон против Варшавското херцогство и западните провинции на Русия. Въпреки това, откакто загуби до 450 души, убити и пленени вследствие на нападението на отряди на съветския военачалник Чернишев, единствено че този път Александър Иванович, Богарне съобщи града.

Летящ отряд под командването на 28-годишния военачалник А.И. Чернишев влезе в града към 6 сутринта. Въпреки ранния час съветските бойци бяха посрещнати по улиците от въодушевени тълпи берлинчани. „ Войските влязоха през тесните редици от хора, които се стичаха от всички страни и осигуриха най-приятелското посрещане “, - по този начин вестникът Berlinische Nachrichten разказва тези събития.

Близо до обяд авангардът на главните сили на съветската войска последва отряда на Чернишев - пехотата марширува в Берлин с военна музика, казаците, които съставляваха главната част от кавалерията, влязоха с песни...

В центъра на издадения по мотива орден има три фигури: съветски боец в шишак, ризница и покривало, жена, представляваща град Берлин и държаща щит с герба на Прусия, както и коленичил боец в броня, махащ оковите, свалени от краката му.

След завладяването на Берлин от руснаците, пруският крал Фридрих Вилхелм III, чиито войски (на съветския орден „ Освобождението на Берлин. 1813 “ те са олицетворени от „ коленичилия боец “) вземат участие в акцията против Русия през 1812 година, се отхвърля от съюзническия контракт с Наполеон и се причислява към VI антифренска коалиция.

В началото на 20-ти век немският кайзер Вилхелм II, по време на посещаване в Русия, помоли офицерите от намиращия се под негово началство 85-ти пехотен Виборгски полк, защо са получили сребърните тръби. Прозвучалия отговор изненадва доста неприятно Вилхелм: „ За завладяването на Берлин, Ваше Величество! » След къса пауза последният немски император изрази вяра, че „ това няма да се случи още веднъж “. Не позна.

През 1945 година Берлин видя няколко Чернишеви едновременно, още веднъж превземайки немската столица. 33-годишният Герой на Съветския съюз гвардейски полковник Сергей Иванович Чернишев се отличи с командването на артилеристите, които трансфораха в прахуляк непревземаемите берлински укрепления. Редник Михаил Чернишев самичък залови 18 нацисти в улични борби. Младши сержант Николай Чернишев беше един от първите измежду десантчиците, които нахлуха в Берлин на танк.

На канала Берлин-Шпандауер-Шифартс германците взривиха моста и Николай Чернишев прекара един ден в студената пролетна вода, изграждайки нов. И по-късно той взе автомата си и с боеве мина по Берлинерщрасе, Бисмаркщрасе и други берлински булеварди. А когато Берлин капитулира, Николай Чернишев написа в свободното си време за своите подвизи, за които получава 4 ордена, по този начин: „ Бях в Берлин. Превземах го. Войната скоро ще свърши. Ще живеем спокойно. Чакайте ме. Щастието е наше. "

Интересен факт е обвързван с ключовете на Берлин. Има версия, че са трансферирани от З.Г. Чернишев, който стана първият генерал-губернатор на Беларус, в Казанската катедрала в Санкт Петербург, където се съхраняват до гроба на M.И. Кутузов. През 1941 година, когато Хитлер желае да превземе Ленинград, ключовете за немската столица са една от задачите му. По време на щурма на Берлин през 1945 година на някои от участниците бяха дадени копия от ключовете на града, съхранявани в Казанската катедрала.

Тези ключове бяха хвърлени от самолета Ил-2 от екипажа на Героя на Съветския съюз Н. Белавин на избраните места в специфични пакети с яркочервени флагове през априлска вечер на 1945 година над позициите на войските на 1-ви белоруски Фронт, които завладяват Берлин. На идващия ден по време на специфични политически учения, политическите офицери демонстрираха наличието на пакетите на бойци и офицери с думите: „ Това са ключовете за Берлин. През 1760 година съветските бойци към този момент навлизат в немската столица като спечелили. Нека смелостта на вашите предшественици въодушевява и вас, руснаците постоянно са побеждавали прусаците! “

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР