Нека сме наясно: никой не е просто срамежлив или стеснителен

...
Нека сме наясно: никой не е просто срамежлив или стеснителен
Коментари Харесай

Защо сте стеснителни ?

Нека сме наясно: никой не е просто " свенлив " или " срамежлив " самичък по себе си. Стеснителни ли сте със фамилията и най-хубавите си другари? Най-вероятно не. Може би се срамувате да говорите пред доста хора или с непознати - значи сте стеснителни в избрани обстановки.

Затова вместо да мислим, че някой се тормози, тъй като е " срамежлив човек " , дано разгледаме една нормална обстановка - диалог с чужд.

Много хора са изцяло в свои води - могат по този начин да се заприказват с непознати, като че ли си приказват със остарели другари. Но доста от нас се усещат напрегнати. Откъде идва това напрежение?

Това е завещание от нашите далечни прадеди. Вашият " пещерен мозък " (който през днешния ден е ненужен, само че няма по какъв начин да го убедите) към момента се пробва да ви защищити по този начин, като че ли живеете на някое дърво, под непрекъсната опасност от главатаря на глутницата. Еволюцията не може толкоз бързо да влезе в крайник с цивилизацията. Все още си мислим, че има опасност, поради която е добре да не привличаме внимание върху себе си.

Когато чувствате срамежливост, вие подсъзнателно се пробвате да се отбраните от евентуална опасност. По някаква причина мозъкът ви възприема обстановката като опасност. Често повода е, че се чувствате по-нископоставени от индивида против вас. Може да сте забелязали, че с избрани хора ви е по-лесно да говорите, в сравнение с с други.

Основата на стеснителното държание обаче е, че се фокусирате най-вече върху себе си. Концентрирани сте прекомерно доста върху това какво може да помислят за вас, по какъв начин преценят думите и дейностите ви. Това възприятие може да се прояви като усложнение в общуването - отбягване на зрителен контакт, запъване, усложнение да формулирате и да изложите ясно мисълта си.

Защо възприемаме обстановката като опасност? Има научни проучвания, които демонстрират, че някои хора са генетично предразположени да бъдат по-стеснителни - само че не това е повода за неприятните обществени епизоди.

Причината да чувствате терзание в дадени обстановки е, че сте научили, че в тези обстановки има защо да се тревожите. Най-често се допуска, че това се случва в детството, само че може да се случи във всеки стадий от живота. Редица хора са били безспорни екстраверти като деца, само че стават срамежливи в по-късна възраст. Трудно е да се каже тъкмо по кое време се случва - нормално процесът е еволюционен. Много евентуално е стеснителността да се дължи на проблеми със самооценката.

Еволюционният фактор

Изследвания показват, че същия вид " темперамент ", който се среща при срамежливите хора, участва при доста други типове - от пингвини до плодови мушици.

Разбира се тук не става въпрос за диалози, купони и обществени контакти, а за това кой скача първи. По- " срамежливото " животно избира да употребява по-скоро мозъка, в сравнение с крайниците си.

Екстравертите ще се впуснат право напред, надявайки се на най-хубавото. Докато интровертите ще обмислят обстановката или ще изчакат останалите да минат първи, с цел да са сигурни, че е безвредно. От позиция на оцеляването интровертите в тази ситуация имат еволюционно преимущество: въпреки и да се дореждат последни до храната, те доста по-рядко биват изяждани.

Как да преодолеем стеснителността?

Независимо какво е генетичното ви влечение, вие не постоянно сте били стеснителни. Били сте " отворени " и " изложени " - и това е било посрещнато негативно. Може би повече от един път. Може би през днешния ден прекомерно мощно се концентрирате върху нещо, което мислите, че всички възприемат по същия метод. Чувствате, че ви следят и правят оценка - във ваш ущърб.

Основният трик е да отклоните вниманието от себе си - само че не непознатото, а своето лично. В стеснителна обстановка човек нормално е съсредоточен върху себе си - обхванат от личните си усеща, показа и мисли за непознатата преценка. Насочете вниманието си на открито, към хората, с които разговаряте и това, което споделят. Опитайте се да разберете техните потребности и стремежи, техните подозрения и терзания.

Пренасочвайки фокуса от себе си към другите, проявявайки ученолюбивост и откровен интерес към света в близост, незабелязано спирате да се чувствате под опасност и забравяте за притесненитето. Колкото по-често съумеете да извършите този преход, толкоз по-лесно ще се отърсите от непотребната срамежливост.

По материали от overshyness.com 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР