„Нека не забравяме, че инфлацията работи в полза на кредитополучателите.

...
„Нека не забравяме, че инфлацията работи в полза на кредитополучателите.
Коментари Харесай

Хампарцумян каза за кого работи инфлацията

„ Нека не забравяме, че инфлацията работи в интерес на кредитополучателите. Тоест понижава тежестта на главното обвързване. Яде главницата”. Така финансистът Емил Хърсев разяснява въпроса дали поради инфлацията семействата с заем ще заплащат повече.

„ Тъй като сме вързани с еврото, което вероятно ще въведем, в Еврозоната има една доста значима спирачка за внезапното повишение на лихвите и това е задлъжнялостта на Южна Европа – като страни. Така че, че виждаме едно релативно гладко повишение на лихвите, с цел да се балансира инфлацията. Вероятно обаче интервалът на нараснала рента и инфлация ще бъде много дълъг”, съобщи от своя страна банкерът и ръководител на Български конгрес на бизнес водачите Левон Хампарцумян пред Нова.

По думите на Хампарцумян за ипотечните заеми има принадлежности, с които месечните вноски да станат търпими, когато лихвите тръгнат нагоре. „ Не убиваш кокошката, която снася златни яйца. В България заемите са за интервал към 30-35 години, което значи,че човек в границите на един трудов живот може да изплати това, което е взел. В Швейцария да вземем за пример ипотечните заеми са 100-годишни и се наследяват”. И добави, че навлизаме в сложни времена.

„ В последните десетина години съотношението заеми към депозити беше в интерес на депозитите, които са повече”, уточни Хампарцумян.

„ Депозитите нарастват постепенно, тъй като имаме облагане на наличностите над избрана сума. Това е налог върху капитала, върху спестяванията. Но с този развой на увеличение на лихвите – допускаме, че последователно ще отпаднат таксите върху наличностите”, акцентира Хърсев.

„ Има насъбран доста опит в толкоз страни, които са минали от плаващ курс, какъвто не е казусът с България, към една постоянна валута каквато е еврото. Това подстрекателство, че ще има закръгляне на цените нагоре, не е правилно. И да има такова нещо сходно, то ще трае единствено два месеца и търговците, които го вършат, скоро ще схванат, че не върви”, безапелационен е финансистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР