Нека не говорим за липси и недостиг на лекарства, защото

...
Нека не говорим за липси и недостиг на лекарства, защото
Коментари Харесай

Димитър Маринов: Складовете могат да доставят лекарства само на избрани аптеки

Нека не приказваме за неналичия и дефицит на медикаменти, тъй като нормално по-късно следва обвиняване от Наказателния кодекс за всяване на суматоха. Лекарства има в България. Когато има индустриални аргументи или свръхтърсене е обикновено някой медикамент да липсва краткотрайно, само че той нормално има аналог.

Това сподели пред Нова телевизия Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„ В случай, когато има подобен дефицит, би трябвало да се приказва с доктор, с цел да се потърси друго лечебно решение. Напоследък обаче има нов термин – „ отвод ”. Фармацевтът споделя: По принцип го има някъде по складовете, притежателят на позволение за приложимост е заявил, че е внесъл задоволителни количества, обаче някак си на мен не ми го дават. Затова можем да приказваме за отвод “, сподели Маринов.

Имало и медикаменти, които през софтуерите на складовете са забележими единствено за някои аптеки.

„ Складът може да направи лекарството очевидно за избрани аптеки и невидимо – за други. Има и медикаменти, за които поръчките стават през дилъра – единствено за обичани аптеки, „ близки до нас “ аптеки. Има и извратени практики. Например – ще ви дадем достъп до избрани ваксини, да вземем за пример противогрипни, единствено в случай че закупите пакет от други лекарствени артикули ”, изясни Маринов.

По думите му аптеките доста постоянно били принуждавани да се обвързват по този метод.

Димитър Маринов съобщи, че решение има, даже и с нормативна смяна.

„ Има система за електронно следене на наличностите по хранилища и аптеки. Всеки производител или вносител, когато внася лекарство, той заявява към Изпълнителна организация по медикаментите на кой склад какво лекарство е внесъл. Всеки ден складовете заявяват какво са получили и от кого, както и на кои аптеки и какъв брой са дали. По същия метод аптеките рапортуват всяка вечер с какво са почнали, какъв брой са отпуснали и с какъв брой са финиширали деня. Тази система е направена, с цел да не могат да се крият количества ”, изясни той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР