Нека и да пренареди приоритетите си. За обикновените хора това

...
Нека и да пренареди приоритетите си. За обикновените хора това
Коментари Харесай

Петър Кънев: Искам този кабинет да получи своя шанс. Но и да знае, че икономиката ни я има и тя не е само иновации и стартъпи

Нека и да пренареди целите си. За елементарните хора това са цените на тока, на газа, на храните и медикаментите, споделя зам.председателят на икономическата комисия в Народното събрание
Моделът “Обама”: страната да връща на част от работещите 10%-ния налог, който е бил удържан предходната година, е по-доброто решение за необлагаемия най-малко. Защо да не се доработи? Отдавна стартирам концепцията да се сътвори държавно аптечно дружество, което да обслужва единствено пенсионерите Организацията за икономическо сътрудничество и раз е професионалната матрица за развиване на една стопанска система. Добре е, че получихме покана за участие в нея Защо да не освободим дребния бизнес от услугите от всички тегоби с Данък добавена стойност, дневници, фактури, двойно счетоводство. Защо да не заплащат патентен налог?
- Прогнози сочат друг небосвод за справяне с инфлацията, господин Кънев. Финансовото министерство построи бюджета с упования за пик на инфлацията през април и усмиряване на 5%, Българска народна банка са по-консервативни - още 5 месеца инфлация и спад, само че до равнища от 7,5%.

- Не бих споделил, че ще бъде опустошителна инфлацията. Боя се обаче, че ще бъде по-голяма от тази, която се чака. Защото тя е привнесена извън. Няма по какъв начин ЕЦБ да печата 3 трилиона евро, които значително са “хеликоптерни пари”, и това да не води до инфлация.

- Определиха и новия бюджет като проинфлационен. Такъв ли е?

- Той е копие на политиката на Еврокомисията за по-големи вложения в стопанската система. Лошото е, че за елементарните хора по-важно е повишаването на стоките в дребната потребителска кошница. Изследванията демонстрират, че повишаването на главните артикули в нея, 28 на брой, е към 15-25%. Двуфицрена инфлация, която касае българина консуматор на артикули и услуги.

- Или има метод да бъде омекотена?

- По този мотив е и една от рекомендациите ми към новото държавно управление. Да пренареди малко целите си. Защото за елементарните хора не е приоритет нито Македония, нито Украйна. А цените на тока, на газа, на храните и медикаментите. С други думи, инфлацията. Темата “съдебна реформа”, колкото и да е значима, съгласно последното изследване на “Галъп” събра 4%. Цените на тока обаче участват непроменяемо във всички мои срещи с гласоподаватели.

- Грешка ли е, че готвим обезщетения за небитовите консуматори, които са “прехвърлили” част от новите цени към битовите?

- Да стартираме с това, че за най-беззащитните от небитовите консуматори - обществени домове, учебни заведения, лечебни заведения, кметства, казусът стои открит. Акумулират се големи финансови средства в производителите на електрическа сила, което по този начин и нямам визия за какво би трябвало да чакаме края на февруари, с цел да компенсираме най-малко частично повишаването.

На тристранен съвет това бе решено още на 5 януари. Обяснението е, че би трябвало да желаяме нотификация от Европейски Съюз, която пък се бави, само че към този момент май е получена…

Имам възприятието, че единствено ние чакаме такова единодушие. А всички останали страни вършат каквото решат. Изтече информация какъв брой бързо се случи това да вземем за пример в Гърция, без да се чака. Така че не съм уверен, че това е верният отговор.

- Ще проработи ли концепцията страната да пазари ток за тях с дълготрайни контракти?

- Идеята е добра и само вярната. Тя значи връщане на страната назад там, откъдето си е отишла. Защото, когато е умерено, всички реват против страната, молят и упорстват тя да се отдръпна, с цел да имало пазар. В момента, в който средата стане токсична, всички я викат да оказва помощ. Затова си мисля, че предлагането, което финансовият министър Асен Василев стартира - един търговец да подписва дълготрайни контракти, е положително. И мисля, че и в други браншове това може да се случи.

- Например в кои?

- Отдавна стартирам концепцията на същия принцип да се сътвори едно държавно аптечно дружество, което да обслужва единствено пенсионерите, тъй като се оказва, че след храната най-голямото перо за българския пенсионер, който така и така е безпаричен, са медикаментите. Но нека час по-скоро страната се намеси най-малко в сметките за тока.

- Какво бихте желали да видите в дневния ред на кабинета? Вие сте представител на бизнеса в Народното събрание и мнението ви е значимо.

- Една от значимите тематики в диалозите по съдружното съглашение да вземем за пример бе тази за минималния необлагаем най-малко. И още веднъж мисля, че това, което бе препоръчано от кабинета “Орешарски” и ликвидирано от идващия кабинет, така наречен модел “Обама”, ще е положително решение. В началото на всяка последваща година страната да връща на част от работещите 10%-ния налог, който е бил удържан. Мисля, че по него би трябвало да се поработи.

- Наскоро работодатели и финансов министър се сблъскаха в полето на минималната заплата. Вие по какъв начин гледате на този, да го назовем, спор?

- Този огромен спор е с най-малко 20-годишна отминалост и всяка година работодатели и финансов министър влизат в него. Вярно, този път стана малко по-публичен и по-остър поради характерите на двете страни. Аз персонално мисля, че в тази ситуация работодателите не са прави. Минималната заплата би трябвало да се подвига. За мен по-тревожното е, че много тематики от съдружното съглашение някак позаглъхнаха.

- Много предстоящи решения в действителност ги има в новия бюджет, други бяха отместени за втората половина на годината. Мислите ли, че нещо би могло да се форсира, друго да се отсрочи?

- Дай боже този кабинет да работи по-дълго и да има повече политики и в актуализацията на бюджета през юни, и в бюджета за 2023 година Бих се върнал към постната пица на Дянков, помните първия бюджет на ГЕРБ, нали? Сравнете я с мазната пица с много плънка и апетитни части шунка на настоящия финансов министър. Шегата настрани, сравнението на двете “пици” - постната и мазната, е в действителност съпоставяне на две концепции в стопанската система. Първата е извънредно консервативната, със стягане на коланите, колкото могат да изтърпят бизнесът и народът. Това беше в последните 10 година И в този момент - внезапно увеличение на парите за обществени разноски. Два пъти повече вложения. Това е добра основа.

- Да ви върна обаче към тези тематики, които бихте желали да видите в работата на кабинета, само че не ги виждате.

- Защо да вземем за пример не освободим дребния бизнес от услугите от всички тези тегоби с Данък добавена стойност, дневници, двойно счетоводство. Защо те да не заплащат патентен налог? 15 година съм очевидец на неистовата борба за такса боклук съгласно потреблението. Мисля си, че тази година е идеална това да се случи - няма избори, нито локални, нито други, и няма за какво да се ухажват гласоподавателите. Една остаряла концепция по ускорена обезценка на налог здания. Абсурд е при новото строителство да чакаш 25 година да се амортизира една постройка.

Някак изчезна и тематиката за учебниците. Беше решено да има един, след това се заприказва за два учебника, след това тематиката изчезна. Ще пристигна новата образователна година и отново ще се печатат учебници за стотици милиони левове, съгласете се, че това е парадокс. Плащанията в брой - тематика, с която не трябва да се спекулира, тъй като не сме нито Швеция, нито Норвегия, с цел да твърдим, че парите отмират. Внимателно би трябвало да се обмисли.

Ще ми се да поздравя Европейска комисия, аз рядко го върша - най-сетне Франция и Германия се договориха, че атомната сила и газът са зелена сила. За страдание, на другарите от Брюксел им трябваха години да узреят, а през това време ние си занулихме реакторите в Белене и VI блок.

- Може ли да се поправи тази неточност?

- Нямаме доста време. Все отново Турция напредва с построяването на реактори, а Румъния към този момент предоговаря нови два реактора. Ние, наподобява, ще останем на изсъхнало.

- В рекомендациите си към кабинета изпускате значими неща като корупцията и правосъдната промяна. Не сте склонен, че са значими ли?

- Иска ми се да видя и най-малко начало на административната промяна, която отлагаме към този момент години наред. Няма драма в нищо от това, което споделям. Но дано не се разпиляваме всеки ден по нови и нови тематики, а да бъде по-концентрирано. Важни са, няма спор. Но защото аз помня от дълго време, когато на власт пристигна тройната коалиция, какво даде обещание? Битка с корупцията. Бойко Борисов пристигна на власт след обединението и какво сподели - че това е главното, с което той е спечелил изборите и ще пребори корупцията. Стара тематика.

- Защо все не се случва обаче?

- Причините са доста. Явно политическата воля е една, до момента в който се вземе властта, и по-късно готовността за това малко по малко изстива. Аз съм оптимист за това държавно управление. Противно на ширещите се отзиви съгласно мен не са нито млади, нито неопитни. Аз на 34 година бях общоприет шеф на Полиграфическия комбинат “Георги Димитров”. Вярно, преди този момент бях минал по цялата стълбица. Тези момчета и девойки също имат своя късмет. Всички би трябвало да им го дадем. Те пък на своя ред да бъдат малко по-любознателни, да знаят, че българската стопанска система я има и не е единствено нововъведения и стартъпи. Тя е сериозна стопанска система, която над 60% се образува от износ, и преди всичко не е добивната индустрия. Искам да има повече внимание към българската индустрия и към селското стопанство. Да, желаеме нововъведения, да, желаеме развиване, да, би трябвало да търсим артикули с по-висока добавена стойност. Но и да не забравяме, че има нещо, към този момент основано, което би трябвало да се усъвършенства и да се надгражда.

- Икономическият министър Корнелия Нинова изиска от комерсиалните вериги почтено място за българските производители. Помня, че преди най-малко 10 година по ваша самодейност имаше сходна акция, която се увенча с непълен триумф. Защо се случва постепенно и мъчно?

- Ние даже приехме специфичен закон и те незабавно изпищяха, че това е рестрикция, дискриминация и ще осведомят Брюксел. А в случай че продължаваме да настояваме, ще изоставен страната. Не единствено, че нито една не напусна България, а даже усилиха внезапно пазарния си дял. Да оставим на управлението на министерството на стопанската система, което е задоволително зряло и опитно, да откри решение на този значим проблем.

- България продължава да бъде в дъното на класациите за правене на бизнес. Смути ли ви това, че с цел да направиш курник у нас, отиват над 200 дни, а в Германия- три пъти по-малко? Какво ни липсва?

- Реформи ни липсват. 12 година донесоха задоволително затлачване в провеждането им. Всеки проблем бе замитан под черджето, образци колкото искаш. Вземете един от главните критерии - присъединение към електрическата мрежа. Как да го разясня, с изключение на като удостоверение на поговорката, че по-страшен от държавния монопол може да бъде единствено частният. В момента това е тъкмо по този начин. А строителните разрешителни? Когато бях ръководител на икономическата комисия преди 2-3 година, се заех с това и до на никое място не стигнах. Три министерства, трима министри, някъде мръдне напред, на другото място се върне обратно. Нищо, безусловно нищо не се получи.

- Трябват промени в закони и промени във функционалностите на изпълнителната власт, с цел да се случи ли?

- Да. И освен там. В закона за безвредни условия на труд има много неща, които просто са копи пейст на европейски правила, които на нас не ни отиват. В закона за риболовство и аквакултури също има неуместни условия. Всеки ден се сблъскваме с някакви европейски правила, които първо се оказва, че не са европейски, и второ - че не са и правила. Но са отлично опрощение за някои.

- Какво значи за нас поканата за Организацията за икономическо сътрудничество и раз? Какво ще ни донесе участието в клуба на богатите? И за там ли сме?

- Да, това е позитивно и потребно, тъй като е сериозна организация със сериозен бюджет. И по-важното - с експертиза, която прави чудесни разбори. Още повече че едно от условията, когато влязохме в чакалнята за еврозоната, беше предоставено от Европейска комисия навръх Организацията за икономическо сътрудничество и раз да следи правенето на законите ни за обществените предприятия. Това е професионалната матрица за развиване на една стопанска система.

- А споделяте ли прогнозата, че българите ще доближат 55% от средноевропейските приходи към 2030 година?

- Никой не може да каже. Виждате, че от на никое място се изсипа тази пандемия, която занули стопанските системи, спря ги. Първите 2 година въплъти фантазията на това хлапе Грета Тунберг, когато целият свят се прибра по домовете си. След като малко се посъвзехме, се изсипа рецесията с цените на тока, която не е единствено у нас. Германия и Франция си гонят ползите, разработвайки си паралелни източници на ток. А ние и други държавици да се оправяме. Затова няма по какъв начин да бъда оракул. И въпреки всичко съм оптимист. Допреди година постоянно цитирах проф. Христина Вучева, някогашен министър на финансите, която споделяше във връзка ръководството на ГЕРБ - всеки има право на лично мнение, само че никой няма право на лични обстоятелства. Сега, популярност богу, тематиките и дебатите са открити и извънредно потребни. Бъдещето ще покаже до каква степен сме на верния път.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е професионалната

матрица за развиване на една

стопанска система. Добре е, че получихме

покана за участие в нея

Защо да не

освободим дребния бизнес от всички

тегоби с Данък добавена стойност,

дневници, фактури,

двойно счетоводство.

Защо да не заплащат

патентен налог?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР