Неизвестен ръкопис на Блаже Конески, създателя на “македонския език, посветен

...
Неизвестен ръкопис на Блаже Конески, създателя на “македонския език, посветен
Коментари Харесай

В Северна Македония си присвоиха и Никола Вапцаров

 Неизвестен ръкопис на Блаже Конески, основателя на “македонския " език, отдаден на Никола Вапцаров, бе показан за пръв път по време на Дни на отворените порти на Института за македонски език “Кръсте Мисирков ", оповестяват медиите в Северна Македония.

Заглавието на тристраничното есе е “Вапцаров измежду македонските писатели ". Ръкописът е бил открит в архивите на Перо Коробар, първия шеф на първото държавно издателство на Народна република Македония. Текстът е подписан от Конески като ръководител на Асоциацията на писателите на Македония и няма дата, само че съгласно езиковите особености се допуска, че е написан през 1947 година, пет години след разстрела на Вапцаров в София. Непубликуваното есе на Конески приключва с думите:

“Вапцаров със сърцето си преживяваше романтиката на македонското национално събуждане, тъй че той е измежду нас, измежду македонските писатели ".

Текстът бе показан от доктор Мария Коробар-Белчева, член на Института по македонски език. В речта си за Вапцаров тя съобщи:

“Той е писал на български език, което е изцяло разбираемо, само че поради наличието на поезията си той е обвързван и с македонската литература ".

Дните на отворените порти на Института за македонски език тази година означават един век от рождението на Блаже Конески и 95 години от гибелта на патрона на Института Кръсте Мисирков, както и 30 години от независимостта на страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР