Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена във Франция,

...
Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена във Франция,
Коментари Харесай

Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена, ще бъде евтаназирана


Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена във Франция, ще бъде евтаназирана, откакто проектът за  връщането й назад в морето се провали и учените стигнаха до заключението, че животното изпитва мъчителна болежка, съобщи Ройтерс.

Четириметровата косатка, разпозната като мъжки образец, за първи път е видяна в устието на Сена на 16 май сред пристанището на Хавър и град Онфльор в Нормандия, преди да преплува десетки километри нагоре по течението и да доближи западно от град Руан.

След среща с национални и интернационалните учени, в това число експерти по морски бозайници, в събота локалният департамент Сен Маритим се опита да насочи бедстващото творение назад към морето благодарение на дрон, издаващ звуци на косатки. 

Животното обаче е реагирало " дезориентирано " на звуковите тласъци, показват от Сен Маритим. Съдейки по направените записи, издаваните от косатката звуци са приличали на сигнали за злополучие. След като опитите да върнат косатката назад в морето са се провалили, специалистите са взели решението да ги преустановят. 

Учените са прегледали фотосите и данните от интервенцията и са стигнали до заключението, че животното страда от мукормикоза или " черни гъбички " - заболяване, което се среща при косатки в Северна Америка, само че към момента не е следено в Европа.

След като болести кожата на изтощени животни, заболяването може да се популяризира в сърцето, белите дробове и мозъка, което изяснява дезориентирано държание на косатката, споделят експертите. Те прибавят, че в тази ситуация заболяването наподобява много напреднала и евентуално й предизвиква огромни премеждия.

" При тези условия експертната група стигна до единомислещото умозаключение, че единственото допустимо решение е животното да бъде евтаназирано, с цел да се приключи страданието му ", допълват от департамент Сен Маритим. 

Експертите също по този начин ще извършат изчерпателен разбор на заболяването, от която страда косатката, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР