Негово Светейшество папа Франциск пристига днес на апостолическо пътуване в

...
Негово Светейшество папа Франциск пристига днес на апостолическо пътуване в
Коментари Харесай

Папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България

Негово Светейшество папа Франциск идва през днешния ден на апостолическо пътешестване в България с папска свита, формирана от 35 души - най-висши представители на Светия трон, заяви държавната осведомителна работа.

Нивото на делегацията е по-високо от нормалното за такива визити и в нея са: държавният секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри - префект на Конгрегацията за източните църкви, който дава отговор за Католическа черква в България и нееднократно е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох - ръководител на Папския съвет за поощряване на единението сред християните, архиепископ Едгар Пеня Пара - заместник-държавен секретар, с сан вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър - секретар за връзките с страните, с сан министър на външните работи, монсеньор Гуидо Марини - основен парад занаятчия на Папските литургични празнувания, координаторът на папските пътувания монсеньор Маурицио Руеда.

Папа Франциск ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който ще му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия трон - кардинал Пиетро Паролин, който ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

След посрещането на държавния ВИП от министър-председателя Бойко Борисов, папа Франциск ще има среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата черква ще се срещне с Негово светейшество българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще насочи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм "Св. Александър Невски ".

В 13.00 часа през днешния ден папа Франциск ще произнесе на площад "Св. Александър Невски " неделната молитва "Царице небесна ". Това е първото главно събитие със Светия отец, на което ще могат да участват жители и посетители на столицата. Молитвата "Царице небесна " всяка седмица се наблюдава в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят. Този път тя ще е от столицата на България. Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна " в интервала след Великден, до момента в който в останалото време се назовава "Ангел Господен ". Докато папа Франциск я произнася, на сцената на площад "Св. Александър Невски " ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, обичана на папа Йоан 23-и или така наречен Български папа - Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 година той е бил в България като апостолически легат. Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето разсъждение, отдадено на неделното Евангелие, както и на визитата му в България. Накрая папа Франциск ще направи малко послание към света, обвързвано с настоящи въпроси.

Второто главно събитие със Светия отец, на което ще могат да участват жителите, е неделната литургия на площад "Княз Александър Първи ". Това ще е най-масовото събитие с присъединяване на Светия отец, като на него ще участват над 7600 души. Литургията съставлява обичайната католическа меса, на която с изключение на католици от цялата страна са поканени и представители на управляващите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде доста тържествена, проведена от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център "Враждебна ", след което в гр. Раковски ще отслужи Света литургия с първо причестяване на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово ". Първото причестяване е незабравим ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има към 2000 души. С част от католическата общественост Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил " в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще приключи със събитието за мир на площад "Независимост " в София. Тогава Светият отец ще насочи своето обръщение за мир към целия свят дружно с представители на разнообразни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли - знак на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози - знак на България.

Католическата черква в България ще подари на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица, заяви за Българска телеграфна агенция монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и ръководител на Епископската конференция на Католическата черква в България. Той изясни, че копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил постоянно със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през предишния век. Той по-късно става папа Йоан 23-и и като подобен постоянно е бил с тази икона - до последния ден на живота си, изясни свещеник Пройков.

Мотото на апостолическото пътешестване на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята " /Pacem in terris/, който е именуван "българският папа ". Това е енцикликата, която Анжело Ронкали написа и тя е настояща и до през днешния ден, означи монсеньор Пройков. Той акцентира, че по този метод папа Франциск "върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата "Мир на земята ", като мото на визитата си в България ". В формалното лого на апостолическото пътешестване на папа Франциск у нас е изобразено земното кълбо, върху което нашият район е огрян от особена плодородна светлина, а глобусът е обхванат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята " - на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият район по Божията благосклонност съхранява мира, пази го и го популяризира. Цветовете на логото са в тоновете на българския трикольор и на флага на Ватикана.

Папа Франциск беше определен за глава на Римокатолическата черква на 13 март 2013 година, а интронизацията му беше на 19 март 2013 година Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. Когато папа Франциск приказва за обществена правдивост, приканва хората преди всичко да схванат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата рекомендация е: в случай че следвате Христос, разбирате, че "погазването на достолепието на индивида е сериозен грях ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР