Негово Светейшество обичаше да идва тук, особено на Лазаровден, защото

...
Негово Светейшество обичаше да идва тук, особено на Лазаровден, защото
Коментари Харесай

Отец Лазар за патриарх Неофит: Най-много обичаше децата, в тях виждаше Христос

„ Негово Светейшество обичаше да идва тук, изключително на Лазаровден, тъй като обичаше да се допре до традициите и най-много до детските души. Той доста обичаше диалозите с всевъзможни хора, само че най-вече обичаше децата, тъй като в тях виждаше Христос, чистотата и светлината “, сподели отец Лазар, свещеник в храма „ Св. Георги “ в Горубляне, който е един от околните до патриарх Неофит хора. 

Десетки миряни чакат на опашка, с цел да се поклонят пред Негово Светейшество

Той споделя, че Негово Светейшество е получавал доста обич от миряните, когато са го чували, виждали и докосвали неговата десница.

„ Защото те допираха неговата святост и обич, която даваше на Бога и на България. Като християни сме признателни на този благолепен мъж. Винаги да го помним. Той ще остави светля следа освен в моя живот, само че и в живота на доста хора, които черпеха задоволително от неговата религия, лоялност и примирение “, добави отец Лазар.

 Поклонение пред патриарх Неофит Снимка: Ладислав Цветков

По думите на отец Лазар най-впечатляващото у патриарх Неофит е неговият благ глас. 

„ Впечатляваше освен нас, духовниците, само че всички, които се допираха до неговото ангелско пеене. Той водеше много непретенциозен живот, аскетичен, изпълнен с огромно примирение и най-много очакване към Бога “, сподели той.

Да бъде обединител – по този начин отец Лазар разказа делото на патриарх Неофит. 

Тленните му остатъци ще бъдат изложени за поклонение в „ Св. Александър Невски “

„ Той умееше да слага на масата на договарянията своята дипломатичност и точност, тъй като знаеше, че в църквата не би трябвало да има разединения. Бог го сложи да бъде балансьор в църковните каузи и той имаше огромен престиж освен на локална почва, само че и във всемирното православие. Където сме пътували по света, Негово Светейшество постоянно показваше на своите братя патриарси своята външност, примирение и най-много своята богатства усмивка “, сподели свещеникът в храма „ Св. Георги “ в Горубляне.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР