Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си

...
Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си
Коментари Харесай

Патриарх Неофит определи свещеници, които да служат в руската църква в София

Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в практикуване на пълномощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът “Св. Николай Мирликийски Чудотворец ”, персонално назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като правят нормалните богослужения. Това се показва в известие от Софийската митрополия по отношение на съветската черква в София.
 
В него се прецизира, че “Софийската света митрополия подсигурява, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или повредена. Както и до момента, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата плодородна помощ и поддръжка ”.

Действието на Негово Светейшество е подбудено от грижа за вярващите, опазване на положителния ред в Църквата и следва да бъде разбирано единствено в неговия нравствен аспект. С него не се засягат вещни или други права на който и да било, каквито са им обезпечени от светските закони.

Всякакви други въпроси от всемирски юридически и административен темперамент, имащи отношение към проблема, ще бъдат разисквани на постоянното съвещание на Светия синод на Българската православна черква – Българска патриаршия, се споделя в известието.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит е уведомил за подхванатите дейности със свое преднамерено писмо патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество чака подпомагане от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и за продължаването на неговия плодороден живот, който играе значима роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите отговорности, духовниците бяха признати от Негово Светейшество в постройката на Софийската света митрополия, който ги благослови и им даде своето първосветителско напътствие в носенето на идните отговорности, се споделя в известието.

Граждани се събраха през вчерашния ден пред съветската църква  “Свети Николай Мирликийски Чудотворец ” в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля й и двама беларуски свещеници. Вярващите възпламениха свещи и оставиха цветя пред входа на храма. Те желаеха църквата да бъде отворена. 

Храмът “Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” в София, прочут като Руската черква, е благосъстоятелност на Българската православна черква (БПЦ). Считаме, че заключването му от странични лица е неприемливо, като следва Софийският митрополит незабавно да се разпореди храмът да бъде отворен, като се възстановят навреме и богослуженията в него. Това написа преди дни Русенският митрополит Наум в страницата си във фейсбук. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР