Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение в Деня на

...
Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение в Деня на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Свободата и независимостта не са даденост, а ценности, които да отстояваме по пътя на дипломацията

Негово Светейшество българският патриарх Неофит насочи послание в Деня на Освобождението на България, оповестиха от Българската патриаршия.

„ И тази година – в Третия ден на март, означаваме нашето Освобождение от петвековното иноверно иго. Мислено се връщаме обратно във времето, когато с обединените старания на безбройните знайни и незнайни герои Бог още веднъж ни дарува независимост и самостоятелност. Паметта за воините пазим и през днешния ден, и насочваме молитвите си, в признателност и благодарност за самоотвержения героизъм. Близо столетие и половина по-късно, образецът и саможертвата им ни въодушевяват и задължават да пазим свободата и независимостта си като най-висши Божии блага за индивида, дружно с мира, в който те могат да съществуват най-пълноценно.

Живеем в свят, доста друг от оня, в който са се случвали събитията, припомнящи се в този ден. Свят, в който имаме вяра, че човешкият живот има по-висока полезност и достолепие на личността – издигнато на доста по-голяма висота, когато поробването наподобява все по-невъзможно. При все това, и през днешния ден свободата и независимостта не са даденост за никого и остават полезности, за които би трябвало да се борим и да отстояваме по пътя на дипломацията. Тази битка е непрестанна!

Бог е сътворил индивида съгласно Своя облик, дал му е свободна воля да отсее положителното от злото и да стане грижлив собственик, като го е призвал към богоподобие. Свободата е това, което ни отличава като венец на Божието създание. Да я съхраним и отстояваме значи да пазим и Божия облик в нас. Да ценим и почитаме този върховен подарък от Твореца и градим живота си съгласно Божията свята воля за света и за човечеството, да бъдем миротворци, „ синове на светлината и синове на деня “ (1 Сол. 5:5)!

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Призоваваме всички правилни рожби на Родната ни Православна черква ведно с нея да насочат всесърдечна молитва към Всеподателя на всяко положително, за мир по целия свят и снизхождение сред индивидите! Светата Църква всеки път е ратувала за мир и ценене правото на независимост на всеки човек, както и за суверенността на всяка обособена страна. Така е и в този момент!

Нека всеки съгласно силите и опциите си отвори сърцето си за всички братя и сестри, които страдат и се намират надалеч от домовете си, заради разгарящата се война в Украйна, като сторим това по образеца на Самия Спасител Господ Иисус Христос и помогнем на всеки, който се намира в неволя “, споделя патриархът.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР