Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски

...
Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за големия християнски
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите

Негово светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за огромния християнски празник Рождество Христово - Коледа. Патриаршеският благослов беше насочен на Божествената света литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", оповестява Българска телеграфна агенция.

В патриаршеската катедрала още веднъж, както на литургията нощес за Бъдни вечер, беше прочетен фрагмент от евангелския роман, който е отдаден на рождението Божия наследник - Исус Христос. На литургията са пристигнали доста вярващи, които желаят дружно да съпреживеят и почетат Христовото Рождество.

От амвона в храма Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарх Неофит, произнесе патриаршеското и синодално обръщение за Рождество Христово. В него се съдържат духовните и нравствените упътвания към Божия български народ.

" Нека демонстрираме християнската обич с делата си - освен в този блажен ден, само че и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и дейностите ни непрекъснато да бъдат ориентирани към всички тези към нас, които са в потребност или в неволя, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдалчество! Само тогава ще можем същински и почтено да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла наслада да честваме този свят празник ", се споделя в посланието.

Негово светейшество и митрополитите от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия означават, че сме пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова вяра за бъдещето да се поздравим с Новолетието и още веднъж означаваме единственото същински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Исус Христос.
" Божият Син пристигна в нашия свят безшумно и с божествено примирение, беше посрещнат не с искра и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: " Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ " (Лука. 2:11). На това примирение Той ни учи и до през днешния ден (вж. Мат. 11:29) ", се напомня в рождественското обръщение.

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички рожби на Светата ни Църква, в рамките на Родината ни и надалеч от нея, благопожелавайки здраво здраве, мир и берекет от Господа. " Любовта и милостта на Родилия се през днешния ден Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово! ", се насочва благослов в патриаршеското и синодално обръщение.

Християнският свят уважава през днешния ден един от най-големите църковни празници - Рождество Христово, на който се празнува рождението на Божия наследник - Исус Христос. С Рождество Христово се поставя началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският духовник Дионисий Малки, пресмята, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се смята за граница във времето и за празник на празниците за християните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР