Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение

...
Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Да се помолим за всички наши деца и младежи, за техните родители, за всяко християнско семейство

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит насочи послание за християнския празник Въведение Богородично, информират от Българската патриаршия.

„ Обични в Господа братя и сестри, светлият християнски празник Въведение Богородично, посочен от Православната ни черква като Ден на православната християнска юноша и семейство, е – също както и всеки различен от богородичните празници – ден на чиста духовна наслада. На тази наслада, с която първи са били удостоени светите богоотци Йоаким и Анна, дружно с останалите очевидци на честваното през днешния ден от Църквата удивително събитие, и която претърпяваме и ние през днешния ден, съзерцавайки въображаемо тригодишната Мариам, изкачваща сама стъпалата на Йерусалимския храм. На Храма, който я приема в обятията си, с цел да бъде тя готова там за отредената й от Божия промисъл роля в дивното свещенодействие на Боговъплъщението и спасението на човешкия жанр от прегрешението и гибелта “, споделя в обръщението си Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че през днешния ден е ден на Божието снизхождение предзнаменованието и на човешкото избавление предзнаменование – в храма Божи се Девата намерено явява и Христос на всички предвъзвестява; към нея дано и ние велегласно да въззовем: радвай се Ти, Която на промисъла на Твореца си осъществяване! (Тропар, гл. 4).

„ Същевременно днешният празник е и мотив за размисъл над някои от най-важните въпроси на християнския ни живот. Решението, взето от приснопаметните архиереи на светата ни Църква в далечната 1929 година, с което те са посветили този Богородичен празник на православната християнска юноша и фамилията, не е инцидентно. В това решение има бездънен смисъл и ясно обръщение към поколенията. В тези години на духовно комплициране, на непознати на православния български дух антихристиянски и антицърковни настроения и въздействия, поразили с най-голяма мощ младежта и интелигенцията ни, Православната ни черква е показала таман облика на тригодишната Божия отроковица, влизаща сама в Храма, без нужда от непозната помощ, като идеален пример за живот съгласно Божията света воля, който живот следва да стартира от самото детство на индивида “, споделя патриархът.

Негово Светейшество разяснява, че таман по този метод е почнал и животът на Божията майка, която е и остава наш неизменим пример и образец във всичко. Днес тя, която е най-драгоценният плод на човешкия жанр и средоточие на цялата старозаветна праведност, намерила в нея своето най-висше изражение, се посвещава на Бога през цялото време на съзнателния си живот. Нейното съвършенство не е плод от свръхестествена интервенция, а резултат от личните й старания, от решенията, които тя сама е вземала, и дейностите, които сама е правила, по силата на личната си воля, подчинена от нея без външна насила на съвършената воля на Твореца, с ясното схващане, че волята на нашия Небесен Отец е най-хубавото за нас, които сме Негово създание и Негови рожби.

„ Всичко това, което е представлявала Пресвета Богородица като човек, е възпитано в Храма, с помощта на персоналната й религия и под непосредственото Божие влияние. В Божия храм, който би трябвало да е освен място за молитва и свещенодействие, само че и тайнствен център на нашия живот. Ето какво са желали да подчертаят и да възпитат и архиереите на светата ни Църква от предишното, когато са избрали и показали деня на Въвеждането на Божията майка в Храма като Ден на православната християнска юноша и семейство. Защото децата и младежите са бъдещето на всеки народ и всяко общество, а фамилията заема първото по значимост място измежду факторите, въздействащи върху образуването им като персони. Както Божията майка още от най-ранната си възраст е пример за всекиго още от неговото детство, по същия метод и фамилията на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна следва да бъде пример и образец за подражателство от всички родители “, споделя Негово Светейшество.

Патриарх Неофит пожелава: „ Нека през днешния ден, празнувайки Въвеждането в Храма на тази, на която предстоеше да стане нашата небесна Всецарица, да се помолим и за всички наши деца, и младежи, за техните родители, за всяко християнско семейство, за всеки и всички, които с едно или друго, по един или различен метод способстват към възпитаването и възрастването в православните ни християнски полезности и добродетели на бъдещите генерации строители на модерна България. Да се молим Христос и Неговото свето Евангелие да бъдат в центъра на живота на всеки човек още от най-ранното му детство, тъй като когато това е по този начин, тогава и цялото ни общество ще възраства духовно и нравствено, с вяра в Божията плодородна помощ и протекция, в мир и снизхождение.

Да търсим и да се стремим към детска непорочност и непоквареност, да се учим от детския ентусиазъм към Бога и възвишеното, който виждаме в лицето на невръстната Богородица. Да възпитаваме и себе си, и нашите деца, и младежи в обич към Бога, и към близък, и във всяка избавителна истина на отеческата ни православна християнска религия. Само тогава ще пребъдем като Божи народ, единствено тогава ще сме оделотворили заветите и фантазиите на родилите ни и възпитали ни във вярата наши наставници. По молитвите на Пресветата наша Владичица и всеки път Дева Богородица, Божията обич и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! Честит Ден на православната християнска юноша и семейство! “, насочва своя благослов българският Патриарх Неофит, осведоми Българска телеграфна агенция.

novini.bg

 

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР