Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн е посланик на Китайската народна република

...
Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн е посланик на Китайската народна република
Коментари Харесай

Посланик Дун Сяодзюн: България ще изнася мед за Китай

Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн е дипломат на Китайската национална република в Република България. Той заема длъжността от април 2019 година Роден е през ноември 1962 година Женен е и има наследник. Има приключена бакалавърска степен по право и по изкуства, както и магистърска степен по обществена администрация. Той бе специфичен посетител на Фестивала на киселото мляко -култура и обичаи, който се организира от 21 до 23 септември в с. Момчиловци.

Виждате ли ниши, които още не са запълнени?

Българското земеделие има своите неповторими преимущества, по тази причина от китайска страна ще наблегнем върху стимулиране на вноса на повече висококачествени аграрни артикули на китайския пазар. Посолството пък ще подтиква повече огромни предприятия да влагат в България.​

Ваше Превъзходителство, тази година се навършиха 70 години от установяването на дипломатическите връзки сред България и Китай. Каква е Вашата оценка за развиването на българо-китайските стопански връзки?

И двете страни обръщат огромно внимание върху развиването на връзките в разнообразни области, като стопанска система, търговия, просвета и обучение. Мисля, че това се дължи на отличните политически връзки и публичното мнение. Във връзка със 70-годишнината бих желал да подчертая, че успяхме да издигнем двустранните връзки на равнище стратегическо партньорство. Що се касае до търговско-икономическото съдействие, бих споделил, че и България, и Китай демонстрират съвместен интерес.

Къде съгласно Вас би трябвало да бъде подложен акцентът в най-близко бъдеще и виждате ли ниши, които още не са запълнени?

Българското земеделие има своите неповторими преимущества, по тази причина от китайска страна ще наблегнем върху стимулиране на вноса на повече висококачествени аграрни артикули на китайския пазар. Посолството пък ще подтиква повече огромни предприятия да влагат в България. Мисля, че съдействието сред нас има блестяща вероятност, а триумфите ще бъдат още по-големи.

Казахте, че желаете да стимулирате вноса на повече български артикули. Какви да вземем за пример?

Вече има няколко подписани протокола за импорт на аграрни артикули на китайския пазар. През този месец двете страни подписаха контракт за импорт на български пчелен мед за Китай. Убеден съм, че в бъдеще ще видите още повече такива документи. Въпреки заетостта на работата ми, самият аз върша всичко допустимо да навестявам разнообразни области и общини отвън София за да се срещна по-всестранно с България и да намерим повече благоприятни условия за съдействие.

Увеличава ли се износът на артикули от България към Китай?

През предходната година стокообменът сред Китай и България възлиза на към 2 милиарда и 600 млн. щатски $. Дори и сумата да не звучи чак толкоз огромна, то растежът е голям. През първото полугодие на тази година стокообменът сред нас също има огромен растеж.

От какво се интересуват евентуалните китайски вложители?

Първо би трябвало да дойдат още китайски бизнес делегации и те персонално да намерят повече благоприятни условия. Доколкото знам, сега двете страни имат чудесно съдействие в региона на производството на автомобилни елементи, слънчева сила, както и електроника и връзка. Тези съществени китайски компании деликатно наблюдават значимите планове за България. Ето за какво споделих, че има голям капацитет за по-нататъшното съдействие сред нас.

През юли тази година високопоставена делегация от Китай се срещна с регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров. Китай има ли капиталови ползи към Пловдив?

Бих споделил, че китайската страна има голям интерес към всички български области, включително и Пловдив. Всъщност Пловдив е много прочут за китайците, тъй като знаем, че тази година е Европейска столица на културата. Имате антична история и богата просвета. Освен това доста китайски делегации смятат Пловдив като една от наложителните дестинации, с изключение на визитата в София. Дори и аз съм характерен образец за това - пристигнах в България преди към половин година, само че към този момент най-малко 10 пъти съм посещавал Пловдивска област и съм уверен, че отново ще я посетя. Китайските бизнес делегации нормално посещават Индустриална зона Тракия. Ние сме готови, дружно с българската страна и с Пловдив, да намерим повече допирни точки за съдействие.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР