Неговият Поручик Радионов, във филма “Царска милост”, остава в историята

...
Неговият Поручик Радионов, във филма “Царска милост”, остава в историята
Коментари Харесай

Почина носителят на наградата Велико Търново актьорът Милен Колев

Неговият Поручик Радионов, във кино лентата “Царска милост”, остава в историята на българското кино

Завинаги си отиде в неделя сутринта една от звездите на театъра във Велико Търново-Милен Колев. “Напусна ни един от най-ярките актьори, трансформирал се още приживе в легенда!”, заяви артистът от МДТ “Константин Кисимов” в остарялата столица- Иван Митев.

”Неговият Поручик Радионов, във кино лентата “Царска милост”, остава в историята на българското кино като извънредно достижение, провокирало обичта на стотици хиляди фенове.

Неговите функции на великотърновска сцена: Дон Жуан, Жадов, Д-р Шомов, Борил, Моцарт, Климент Охридски… са записани със златни букви в огромната история на театъра.

Той беше от онази плеада търновски актьори, които с живота и делото си издигнаха Великотърновския спектакъл до висините на българското изкуство през 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век ”, споделя още в скръбната новина Иван Митев.

По време на креативната си кариера Милен Колев е изиграл близо 8000 представления. Има над 100 функции в театрални постановки и филми: Дон Жуан в „ Дон Жуан ”, Вандолино в „ Учителят по танци ”, Киряк Стефчов в „ Под игото ” и доста други.
Любимата му обаче е първата.

„ Първата ми роля във Велико Търново беше в историческата пиеса „ Дъщерята на Калояна ” от Фани Попова-Мутафова. Традицията на търновския спектакъл е да стартира новия сезон с историческа пиеса. ”, описа в последното си изявление за общинско радио Велико Търново артистът.

Той го даде във връзка 79-тия си рожден ден на 21 ноември 2017 година в Дома за остарели хора „ Венета Ботева ” в остарялата столица, където прекара последните си години.

Милен Колев е притежател на I премия за актьорско майсторство на Районен обзор на българската драма и спектакъл в Габрово и II премия на Национален обзор в София за ролята на Николай от „ Необикновен развой ”. Носител е и на премия за ролята на Григорий Цамблак в пиесата „ Патриарх Евтимий ” от Р. Радков. Миналата година Милен Колев бе почетен и с премията на Община Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР