„Негодна за консумация от човека“ съставка в цветните бонбони Skittles,

...
„Негодна за консумация от човека“ съставка в цветните бонбони Skittles,
Коментари Харесай

„Негодни за човешка консумация“: Съставка в известни цветни бонбони доведе до съдебно дело


„ Негодна за консумация от индивида “ съставна част в цветните бонбони Skittles, докара до правосъдно дело в Северна Калифорния.

Въпреки че множеството хора могат да разпознават ароматите на Skittles като лимон, ягода и портокал, малко на брой евентуално могат да назоват титанов диоксид - оцветяваща добавка, която оказва помощ да се придаде ослепителен нюанс на бонбоните.

Тази съставна част е „ прочут токсин “ и „ негодна за човешка консумация “, съгласно правосъдно дело, заведено предходната седмица против компанията за бонбони Mars в Северния окръг на Калифорния. В него се твърди, че потребителите в Съединени американски щати не са наясно с рисковете за здравето, свързани с изкуствените хранителни оцветители.

Титановият диоксид (TiO2) е бял оцветител, който нормално се употребява в сладкарски произведения, сладкиши, украшения за торти, свещи, паста за зъби, козметика, бои и хартия. Той е посочен като дейна съставна част в Skittles, продаван в Съединените щати, макар че е отстранен от рецептата на бонбона и неразрешен като хранителна добавка в страните, членки на Европейски Съюз.

През 2016 година Mars Inc. даде обещание да отстрани последователно титановия диоксид, като твърди, че изкуствените оцветители като TiO2 „ не съставляват известни опасности за човешкото здраве или сигурност “.

Същата година, Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) декларира, че има неустановеност по отношение на характерността на съставката. Но през май 2021 година той заключи, че има задоволително проучвания, които демонстрират, че титановият диоксид не е безвреден, когато се употребява като хранителна добавка.

Частиците TiO2 основават опасения за генотоксичност, което значи вещество, което има способността да повреди ДНК на индивида и може да аргументи рак. ЕОБХ сподели, че откакто съставката се приема през устата, абсорбцията на частици от титанов диоксид е ниска, само че може да се натрупа в тялото.

Делото, заведено в четвъртък от жителката на Сан Леандро, Калифорния, Дженил Темз, се стреми да трансформира жалбата в групов иск против компанията за бонбони Mars. В изказване за предаването „ Днес “, Mars Inc сподели: „ Въпреки че не разясняваме висящи правосъдни разногласия, нашата приложимост на титанов диоксид дава отговор на наредбите на Агенция за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA).

Безопасни ли са за ястие Skittles?

Цветната реклама на бонбоните приканва потребителите да „ вкусят дъгата “, само че в дребния шрифт не влиза информацията за питателните добавки.

Титановият диоксид е утвърден за консумация от индивида в Съединени американски щати от FDA през 1966 година Той се употребява в разнообразни храни, в това число печени артикули, сандвичи и сосове за салати.

Американската организация споделя, че TiO2 не би трябвало да надвишава 1% от тежестта на храната, когато се употребява като съставна част, а към 29 март организацията поддържа мнението, че титановият диоксид е безвреден като хранителен оцветител.

Европейският орган за сигурност на храните обаче има друг взор върху TiO2. През май 2021 година неговите специалисти „ към този момент не могат да смятат титановия диоксид за безвреден, когато се употребява като хранителна добавка “.

Агенцията сподели, че не може да изключи нездравословните резултати на хранителния оцветител и „ не може да откри безвредно равнище за всекидневен банкет на TiO2 като хранителна добавка “. Европейската комисия ще забрани титановия диоксид напълно до края на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР