Неглижирането на процеса по електронизация е недопустимо, бих подкрепила всеки

...
Неглижирането на процеса по електронизация е недопустимо, бих подкрепила всеки
Коментари Харесай

БЛС е готов да съди фирма за хаоса с е-направленията

Неглижирането на процеса по електронизация е неприемливо, бих подкрепила всеки обиден пациент, който реши да си търси правата по правосъден път. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова във връзка хаоса с електронните посоки. " Ще упорствам и ще намерим законови механизми, които да глобяват сходна безнаказаност ", безапелационна бе Сербезова по отношение на обстоятелството, че " законодателят не е планувал никакъв механизъм за наказания по отношение на тези, които саботират процеса на електронизация ".
Управителният съвет на Лекарския съюз реши да спомага на медиците за завеждане на групов иск против софтуерната компания, провокирала проблемите. От БЛС оферират на НЗОК да отсрочи с 2 седмици условието за издаване на електронни посоки. Според съсловната организация по този начин и лекарите няма да са подложени на спомагателен стрес и да понасят всички негативи от създалата се обстановка.
От 1 юни персоналните лекари към този момент могат да издават всички е-направления и по този начин приключва цикълът на електронизация в извънболничната помощ, само че от първия ден в БЛС получиха сигнали, че софтуерът не работи. Оказа се, че жалбите са свързани единствено със софтуера " Хипократ " на най-голямата компания снабдител " Контракс ", от която в края на седмицата се извиниха. ДУМА напомня, че това бе една от водещите компании, които изпълняваха немалка част от плановете по електронното опазване на здравето. Към момента ползватели на услугите й са над 2 хиляди общопрактикуващи лекари и повече от 1000 експерти. По време на блиц контрола в Народното събрание Сербезова разгласи, че на 1 юни са направени над 98 хиляди електронни прегледа, а до 14 ч. на 2 юни - към 78 хиляди, издадени са 18 хиляди посоки за проучвания.
Ангажимент да споделя истината, когато му се снема анамнеза, ще има пациентът и това ще се запише в закон. Най-вероятно специфичният раздел за правата на пациента ще се обособи като част от закона за здравето. Д-р Александър Симидчиев разяснява тематиката в подтекста на следващото нахлуване над доктор от Спешната помощ в Самоков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР