Негативни становища по отношение на задължителните бели е-рецепти са постъпвали

...
Негативни становища по отношение на задължителните бели е-рецепти са постъпвали
Коментари Харесай

Педиатри: Задължителните бели е-рецепти нарушават правата на децата

Негативни мнения във връзка с наложителните бели е-рецепти са постъпвали в централата на Българския лекарски съюз още преди въвеждането им на 16 октомври. Това се вижда от нова " порция “ мнения на уеб страницата на организацията, изразени в по-голямата си част още през август 2023 година

Този път от съсловната организация разгласиха редица отзиви на педиатри във връзка с проблемите, които електронното изписване основава съответно за децата.

" Специално за децата е желателно да останат редом в приложимост и хартиените предписания по редица съображения. Някои от тях са неведение и изчезнали документи за ЕГН от родители или възрастни придружители на децата, нужда от по-късно издаване на рецепта в извънработното време след получени резултати или изменени условия, място с недобра или изчезнала интернет връзка, срив в ел.система или съответната платформа и редица други “, споделя педиатърът и детски пулмолог от Варна доктор Петкова.

Според началника на Клиниката по педиатрия на плевенската УМБАЛ " Д-р Георги Странски “ доцент Николай Българанов пък електронното наставление би трябвало да остане наложително единствено за отчасти или на изцяло реимбурсирани от НЗОК лекарства. За всички останали би трябвало да се резервира в амбулаторната процедура опцията да бъдат изписвани и на книжен притежател, счита той.

Д-р Клара Балджиева, ръководител на национално съдружие на педиатрите експерти от извънболничната помощ, показва паниката си, че този метод на изписване крие опасности за обезпечаване на навреме лекуване на деца. " А поради интензивните обменни процеси при децата има риск от бързо генерализиране и утежняване на положението на болното дете, в това число съдбовен излаз

при закъснение на лекуването при деца с остри положения. Нямам поради незабавни, налагащи незабавно хоспитализация, тогава осигуряваме екип от СБМП. В положения на необходимост, каквото е нашето всекидневие, с изписването единствено на е-рецепта може да се забави лекуването на бебета и деца, което да има неподходящи последствия за живота и здравето им, а това към този момент е нарушаване на член 24 от Конвенция за отбрана правата на детето “, акцентира тя.

Д-р Балджиева отбелязва още, че има механически времеви период за приемане на ЕГН и име от новородено, който даже се удължава в случаи, когато е нужно припознаване от бащата, вписване на осиновено новородено, регистриране на дете от разбъркан генезис или вписване на новородено с родители със разбъркан брак или родители чужденци. " Това е интервал, в който бебето няма ЕГН и доктор не може да издаде електронна рецепта, и кърмачето няма да има достъп до лекуване в доболничната помощ “, отбелязва лекарката и изрежда още редица проблеми, при които бебета и деца могат да попаднат в риск от утежняване на здравнословното положение и даже гибел, в случай че рецептата за лекуването им се забави.

За опазване и на хартиената рецепта като опция за определяне на медикаменти на деца се афишира и доктор Геновева Тачева, зам.-директор на СБАЛДБ " Проф. Ив. Митев “. " Лично аз считам, че би трябвало да останат и двата разновидността на изписване на лекарствения артикули – книжен и електронен. При неспособност за определяне на електронна рецепта считам, че би трябвало да има опция “, споделя тя.

" Електронната рецепта механически не е допустимо да бъде издадена при потребност, на място в домашни условия, на комшия или дори член на фамилията на самия лекар, в дребните часове на денонощието. Тя не може да бъде издадена при нетежка контузия на спортната площадка, в детската градина.

Не е допустимо българските жители когато и да е на денонощието наложително да търсят домашните си лекари,

или всеки български доктор да разполага с данните на всички български жители във всеки миг Това важи десетократно повече при децата “, е мнението на доцент Цоло Цолов, Началник на Клиниката по детска оториноларингология в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Мнението на началника на детската клиника в УМБАЛ " Токуда “ доцент Калин Лисички пък е, електронното издаване на предписания е належащо и неизбежно, само че някои проблеми би трябвало да бъдат позволени. Като първи проблем той показва казаното от доктор Клара Балджиева във връзка с казуса с ЕГН на новородените. Освен това децата, спрямо възрастните, се нуждаят от доста повече домашни визити, в това число и по неотложност, напомня той и показва, че това значи всички педиатри да имат съответното приложение, само че съществуването на интернет и качеството на връзката не е еднообразно в цялата страна.

" Трябва да се мисли и за дребните обитаеми места, има селища, в които самун се доставя във вторник и петък “,

отбелязва доцент Лисички.

И още: " В педиатрията огромна част от медикаментите са of label, като това важи даже за капките за нос на основата на ксилометазолин – възраст и кратност на приложение. Това не е единствено проблем на България. Ще разрешава ли системата изписване на лекарства, които нямат регистрация за детска възраст? “

Специалистът, чието мнение е изпратено още на 12 август 2023 година, се стопира и на проблем, с който след въвеждането на белите е-рецепти се сблъскаха голяма част от лекарите и фармацевтите: " Периодично в аптечната мрежа има липса на избрани лекарства. Как ще става замяната на разнообразни търговски препарати, които съдържат една и съща молекула (аугментин/амоксиклав, клацид/фромилид), откакто всяко лекарство има друг код? Това ще докара до ненужно разкарване на родителите на болните деца. Подобен е и казусът с лекарства с друга централизация (нурофен суспенсия с централизация 100 мг и 200 мг в 5 мл) “, показва той.

Втори сериозен проблем, който е налице в този момент, също е " предсказан “ от доцент Лисички: " Електронна рецепта не може да бъде издадена без разполагаем амбулаторен обзор. Това значи, че

доктор, който е член на БЛС и е дееспособен, не може на процедура да лекува, в случай че не работи в някаква конструкция

(ДКЦ, болница и т. н.). Пенсиониран педиатър няма да може да изпише лекуване на внуците си или на брачната половинка си. Същото важи и за обзор на дете на сътрудник, в случай че няма ваучър по НЗОК, а това е всекидневие. Трябва да има опция за издаване на електронна рецепта без регистриран обзор, колкото и това на пръв взор да наподобява погрешно, защото огромна част от педиатричните прегледи са по неотложност, а и Хипократовата клетва ни задължава да лекуваме “, споделя лекарят и приключва с извода, че до решаването на тези проблеми би трябвало да остане опцията за изписване на предписания както на електронен, по този начин и на книжен притежател. " Все отново един закон или разпоредба би трябвало да уголемява, а не да лимитира права “, споделя доцент Лисички, представен от zdrave.net.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР