Неформално обучените изследователи (или домашни учени) играят все по-революционна роля

...
Неформално обучените изследователи (или домашни учени) играят все по-революционна роля
Коментари Харесай

Как гражданската наука променя света

Неформално подготвените откриватели (или домашни учени) играят все по-революционна роля през последните 15 години. Възходът на „ Гражданската просвета “ оказва въздействие върху всяка дисциплинираност и всеки месец се започват нови планове, които имат за цел да въвлекат, осведомят и помолят обществеността за помощ при оправянето с мистериите в най-новото човешко знание.

По който и да е индикатор, включването на елементарните жители в проучванията е от огромна изгода – от нови открития през разбори на данни до нови способи за обезпечаване на социална ангажираност.

Ако и вие желаете да се включите, има безусловно стотици разнообразни способи да го извършите. Можете да помогнете за проучването на рака или за напредъка в квантовата механика единствено като играете мобилна игра.

 Astronomy Amateur 3 V2

Аматьори астрономи

Това, че цивилните учени класифицират голям набор от данни, сигурно революционизира полето на астрономията. Ако имате стотици хиляди изображения, имате потребност или от един доста целеустремен докторант, или от доста хора, които могат да ги систематизират. Така се появява Galaxy Zoo – план, който моли хората в интернет да отделят няколко минути от времето си и да класифицират шепа галактики. Благодарение на хилядите доброволци начинанието освен извършва първичната си норма, само че в този момент се уголемява и в голямо многообразие от други области с планове от медицина до литература.

Астрономията е плодородна почва за гражданска просвета и компанията Unistellar има това поради при създаването на своите телескопи. Техните устройства разрешават наблюдения на доста слаби обекти посредством струпване на светлина, могат да се употребяват даже в градовете с помощта на специфичен програмен продукт и автоматизирано разпознават какво гледат в небето.

Свързвайки стотици хора с тези телескопи по целия свят, Unistellar съумява да организира някои много впечатляващи научни акции: от потвърждаване на съществуването на екзопланети към други звезди до установяване на свойствата на околните до Земята метеорити, които един ден може да застрашат нашата планета.

„ Unistellar е основан, с цел да демократизира астрономията. А това може да бъде направено посредством създаване на телескопи, само че също и посредством преобразяване на хората в астрономи “, сподели доктор Франк Марчис, основен теоретичен шеф в Unistellar. „ Ние демократизираме астрономията, като вършим научните проучвания налични за всички. “

Компанията работи с НАСА по няколко плана, някои свързани с екзопланети, както и един, обвързван с задачата Lucy, стартирана предходната година. Марчис също по този начин разисква по какъв начин някои членове на общността в този момент организират свои лични наблюдения на екзопланети.

„ Аз одобрявам и разнообразието в общността ни. Тези хора не се познават, само че си приказват. Те са от разнообразни страни, не приказват един език. Това, което вършим, е нещо като мрежа. Всички хора следят небето дружно и способстват за науката “, добави Марчис.

Фотокапаните са необикновено средство за проучване на животни в естествената им среда без наличието на хора. Те могат да кажат на учените размера на животинската популация, нейното придвижване, привички и доста други. Понякога демонстрират типове, които даже не сме знаели, че живеят на съответното място.

Екипите, които работят с този метод, нормално са доста дребни, а фотокапаните вършат хиляди фотоси – т.е., количеството данни за пресяване може да стане непостижимо за няколко души. И по този начин се основава Instant Wild. Проектът на Лондонското зоологическо сдружение има за цел да даде тези изображения на необятната общност, която да класифицира типовете на тях доста по-бързо.

„ Едно от обичаните ми неща в Instant Wild е, че не е належащо да сте специалист, с цел да участвате. Ние използваме логаритъм във фонов режим на приложението, тъй че фотографията не е дефинирана, до момента в който най-малко 10 потребителя не маркират, че на нея е един и същия тип. Например, до момента в който 10 индивида не отбележат, че на фотографията има вълк, резултат не се генерира “, споделя Кейт Моузес, началник на плана Instant Wild.

Подходът подсигурява, че грешките няма да дадат неверни резултати, защото се вършат стотици идентификации. Така те ще бъдат малцинство. Това улеснява хората да се причислят, тъй като знаят, че и да сбъркат, не е огромна работа. “

В момента в платформата се извършват 18 плана. В началото тя работи единствено с живи излъчвания от фотокапаните, само че от този момент се уголемява и в този момент включва и авансово записани изображения.

 3-Color Infrared Jupiter

Юпитер през погледа на „ Джеймс Уеб “

Може да не знаете името Джуди Шмид, само че сме сигурни, че сте виждали нейните творения – изключително през последните няколко месеца. Тя е един от многото хора, които обработват астрофизични изображения от галактически кораби, телескопи и роботизирани задачи. Нейната работа с Космическия телескоп „ Джеймс Уеб “ по-конкретно е показана от НАСА и Европейската галактическа организация.

Данните на НАСА са обществени и организацията в действителност предизвиква хората да ги обработват. Така Шмид се включва в тази работа. Все повече и повече задачи и планове имат страници, отдадени на необработени си изображения, където се пробват да привлекат членовете на обществеността да вземат участие в обработката им. Отново, това е въпрос на голямото количество данни и по какъв начин хилядите очи са по-добри от няколко.

„ Хората, които реализират научната работа, които в действителност са наети да го вършат, нямат време да обработят всички данни. И по тази причина се пробвам да насърча други хора да го създадат – тъй като има толкоз доста неща и толкоз доста разнообразни способи за фактически интерпретиране на данните. Просто взех решение, че колкото повече, толкоз по-добре “, споделя Шмид.

Роботите, които изпратихме в космоса, не виждат Вселената, както бихме я видели ние с невъоръжено око, тъй че методът, по който цивилните учени комбинират изображенията от другите филтри в една картина, не е просто артистично начинание. Те изваждат на напред във времето значими за тях детайлности – които постоянно са значими и от научна позиция. Прекрасен образец за сливане на просвета и изкуство и основаване на нещо доста по-голямо от сбора на своите елементи.

„ Защо е значимо за мен да върша това? Осмисля живота ми. И обичам да проучвам нещата. И това е метод да проучвам космоса, без даже да напущам дома си. “, споделя Шмид.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР