Неформален съвет на министрите на правосъдието от Европейския съюз се

...
Неформален съвет на министрите на правосъдието от Европейския съюз се
Коментари Харесай

Първа работна сесия на министрите на правосъдието от ЕС в НДК

Неформален съвет на министрите на правораздаването от Европейския съюз се организира в НДК. Първата работна сесия е за обща европейска прокуратура, която би трябвало да проверява злоупотребите с евросредства.

София

Съветът на министрите на правораздаването заседава близо 3 часа с къса отмора, по време на която беше направена обща фотография. Централна тематика в полемиките е бъдещето на общата европейска прокуратура, на която се залага да донесе повече успеваемост в следствието на злоупотреби с евросредства.

Структурирането на тази работа е измежду целите за Българското европредседателство. Регламентът за нейното основаване беше признат през октомври 2017 година, като за момента в нея вземат участие 20 страни, само че има алтернатива да се включат и още.

Сега въпросът е по какъв начин ще се осъществя тази европейска прокуратура на процедура.

Очакванията преди днешната полемика разясниха министърът на правораздаването Цецка Цачева и еврокомисарят по правораздаване Вера Йоурова. Като Йоурова разяснява, че Европейска комисия следи от близко обстановката в Румъния, където жителите стачкуват против новата промяна в правосъдната система.
 © Българска телеграфна агенция Цецка Цачева - министър на правораздаването: От основно значение за българското председателство в областта на правораздаването е обезпечаване на бързо, дейно и заслужено правораздаване, учредено на взаимното доверие сред правосъдните системи на другите държави-членки, спазвайки правилото на върховенството на правото. Първата тематика, която ще бъде предмет на спор на министрите е обвързвана с институционализиране, построяването на службата на европейския прокурор. Днес чакам отзиви по отношение на метода, по който службата на европейския прокурор ще си взаимодейства с останалите служби на Европейски Съюз като Евроюз, Интерпол, ОЛАФ. Вера Йоурова - комисар по правораздаване: Службата на европейския прокурор е доста значим орган, който ще проработи от 2020 година и ще се занимава със случаите на измами и корупция в областта на структурните фондове и харченето на европейски пари. Това е доста значим орган за европейските данъкоплатци. Радвам се, че България е една от страните, които вземат участие в основаването му, тъй като това ще усъвършенства равнището на следствие на този вид закононарушения в страната. Следим от близко обстановката в Румъния. През последните години видяхме доста добър прогрес, промените не престават, само че ние желаеме да забележим промени, която ще доведат до по-голяма самостоятелност и успеваемост на правосъдната система, а също и увеличение на доверието на хората в системата. Това, което виждаме в този момент в Румъния може да е обезпокоителен сигнал, че нещата не вървят в вярната посока. Затова поддържаме разговор с румънското държавно управление и по тази причина им изпратихме писмо.
По отношение на България еврокомисарят по правораздаване за следващ път сподели, че Европейска комисия чака забележими резултати от промените в правосъдната система и желае да види резултатност в битката с корупцията и проведената престъпност. Тя добави, че се надява да получи поддръжка от страните-членки за концепцията да се обвърже еврофинансирането с върховенството на закона. Според нея тази тематика ще се дискутира по време и на Българското европредседателство, а и на Австрийското.

В ранния следобяд се чака конференция, на която ще научим повече за тематиките, които са дискутирани през днешния ден и решенията, които са взети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР