Неефективна е институционалната среда, нямам доверие и в съдебната система.

...
Неефективна е институционалната среда, нямам доверие и в съдебната система.
Коментари Харесай

Президентът: Липсва прозрачност при харченето на публични средства

Неефективна е институционалната среда, не вярвам и в правосъдната система. Днес е Денят на Конституцията. Тя вкарва и отстоява значими хрумвания и правила на демокрацията и виновното ръководство. Нашата Конституция ясно задава главните институции в страната, ясното разделяне на управляващите и дължимото съдействие сред тях. Това съобщи президентът Румен Радев.

Тези институции би трябвало да подсигуряват най-важното, от което се нуждае българския бизнесмен, вложител и поданик, а това е отбрана предвидимост, сигурност. Без тях нямаме по какъв начин да имаме нужната среда за сполучлива стопанска система. Българският парламент е главната гаранция за демократичността на нашата политическа система, ние би трябвало да го поддържаме, само че не и безрезервно. Искрено искам да имаме мощен и сполучлив парламент, само че когато имаме доста чести и безредни промени в законодателството, това води до непредвидимост и неустойчивост. Съчетано с ниска степен на надзор, всичко това влияе отрицателно на бизнес средата, добави президентът. Липсва бистрота и благосъстоятелност на управнически решения и харченето на обществени средства е различен главен проблем на бизнес средата, добави Радев.

Например, взето решение на половин милиард без ясно решение и спор. Когато едни и същи компании печелят публични поръчки за водни цикли и автомагистрали служебно, сподели Радев. Ясно е, че младите и бизнесмените и значително задгранични вложители напущат строителната площадка и търсят друга, по-светла, извънредно време е да включим прожекторите. Това е най- значимото и наложително, което би трябвало да създадем за България, с цел да я има - да осветлим процесите в страната, да има бистрота на благосъстоятелност на управнически решения, на харчене на обществен запас, да има ясно открити правила, които да важат за всички, безапелационен е Радев.

Прокуратурата и съдът имат финален късмет да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, без значение дали са от ръководещи, съпротива, от личните магистрати. Когато пожелаваме и установим ясни и транспарантни правила и демократични правила, когато върнем доверието в страната, тогава съм сигурен, че самодейността и предприемчивостта на българина бързо ще докара до мечтаните стопански резултати, акцентира още президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР