Недоволството на полицаите и пожарникарите срещу заплащането и бюджет 2022

...
Недоволството на полицаите и пожарникарите срещу заплащането и бюджет 2022
Коментари Харесай

Рашков поправи Лена Бориславова за готвени провокации на протестите на МВР


Недоволството на служителите на реда и пожарникарите против заплащането и бюджет 2022 стартира през днешния ден от Варна. От Министерски съвет началникът на кабинета на премиера разгласи, че зад тяхното неодобрение стоят и хора от листата с 19-те души, предаден от премиера на прокуратурата и платени престъпни лица.

От синдиката на пожарникарите отвърнаха, че сами се провеждат, а след срещата на премиера със синдикатите на Министерство на вътрешните работи вътрешният министър разгласи, че е станала неточност. Готвели се провокации в сряда. Заявка за митинг тогава даде през днешния ден партия „ Възраждане “- още веднъж против зеления документ.

В ранния следобяд началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова съобщи, че зад митингите на огнеборците и служителите на реда стои най-малко един човек от листата с 19-те, предаден от премиера на прокуратурата.

" На оперативно съвещание бяхме осведомени от министър Рашков, че тече организация в цялата страна от престъпно проявени субекти, които против възнаграждение биват подтиквани да вземат участие в тези митинги. Част от тези лица са купувачи на гласове в разнообразни райони, които са известни на органите на Министерство на вътрешните работи ", съобщи тя.

Последва мигновена реакция от синдиката на пожарникарите

" Ние изрично се разграничаваме от всевъзможни действия и лица, в случай че фактически има такива планове. Протестът ще бъде кротичък, въпреки всичко сме виновни хора, не желаеме да сътворяваме напрежение ", съобщи президентът на НСПС „ Огнеборец “ Венцислав Станков.

В късния следобяд министър председателят предложения на срещата най-големия полицейски профсъюз. Там стана ясно, че началникът на кабинета е позволила неточност и че става дума не за митинга на чиновниците на реда, а за различен, проведен в сряда. Такъв в този ден е деклариран от „ Възраждане “, още веднъж против зелените документи.

„ Нямаме никакви опасения, че на митинга, който се възнамерява от синдиката на Министерство на вътрешните работи, ще има дейности, които ще застрашат публичния ред. Това е изключено. Станала е неточност, става въпрос за митингите, които се приготвят за сряда. Грешки и лапсуси стават знаете доста добре “, сподели Рашков.

По създание за настояванията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи за по-високи заплати, стана ясно, че ще има нова среща в понеделник. Въпреки това, националният им митинг в неделя остава.

„ Лично аз съм удовлетворен от тази среща и най-много от това, че съблюдаваме една наложителна процедура – сега, в който вървят митинги да стартират и договаряния. Със сигурност не сме в положение да решим всички или даже по-голямата част от проблемите, които провокираха тези митинги – най-малко не бързо и не незабавно. Затова те ще продължат, както са планувани. Но ще продължим и нашето съдействие с министър-председателя и министър Рашков”, съобщи представителят на УС на СФСМВР Валентин Попов.

Премиерът съобщи, че синдикатите и министерството ще работят ръка за ръка, с цел да се създадат промените. А такава промяна е нужна, споделят и хората от системата. Теодора Николова е в нея от 5 години, а Деница Петракиева от 13 година

" Колите, които употребяваме в нашето районно, аз и сътрудниците ми ги поддържаме със лични средства ", съобщи полицейският контрольор Теодора Николова.

Деница Петракиева добави, че им се постанова единствено да си купуват обувки и облекла.

Заплатите си дефинират като недостойни. Основното заплащане на проверяващия служител на реда Йоана Колева е 1140 лв..

" Пирамидата, която сега е с главата надолу, да се обърне на назад. Трябва да има повече хора на терен. Самите ние не се усещаме потребни на обществото до степен, която аз като жител бих желала да бъде ", изясни тя.

И тримата чиновници на Министерство на вътрешните работи поддържат митингите.

В този час във Варна стартира митингът на пожарникари и служители на реда. Той се организира пред постройката на пожарната в града. Към момента няма провокации. Присъстват към 200 души. Основното искане е за 20% нарастване на заплатите. Освен това чиновниците са недоволни от метода, по който се разискват структурните промени в Министерство на вътрешните работи. Те са безапелационни, че единственият им претекст да излязат на митинг, е желанието за почтени условия на труд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР