Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан

...
Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан
Коментари Харесай

Паметникът на Стефан Данаилов: Спор къде да се постави

Недоволство поради мястото, несъмнено за издигане на монумент на Стефан Данаилов. Столичният общински съвет предлага той да бъде подложен в градинката, която носи името на обичания български артист и се намира наоколо до Семинарията и улицата, на която Ламбо е живял. Актрисата Ирен Кривошиева и общият им наследник Владимир Данаилов обаче упорстват паметникът да бъде в градинката пред Народния спектакъл, където той е творил. Какви са причините на двете страни и ще се стигне ли до единодушие?

В края на 2024 ще се навършат 5 години, откогато ни напусна любимецът на генерации - Стефан Данаилов. Малко след гибелта му майката на неговия наследник Ирен Кривошиева стартира да събира подписка за издигането на монумент на Ламбо. Общинарите утвърждават концепцията, само че не и препоръчаното място пред Народния спектакъл.

В градинката наоколо до Семинарията, която към този момент носи името на Стефан Данаилов, от Столичната община оферират да бъде подложен и паметникът на обичания артист.

Наследниците му обаче не са съгласни, въпреки че от това място стартира и улицата, където е живял. Допускат, че зад решението има и политически пристрастия.

" Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията? Паметник се прави там, където хората минават и там, където е сърцето му. Неговото сърце беше в Народния спектакъл, в Народното събрание и всичко, което е в близост ", съобщи Ирен Кривошиева пред Българска национална телевизия.

Според експертно-художествения съвет, разгледал концепцията, пространството пред Народния спектакъл е прекомерно претрупано.

" Искаме по някакъв метод да съхраним историческия тип на центъра на София и да не позволяваме казус, който би повлякъл след себе си други такива стремежи за още почтени българи и по този начин да се прекали с монументи ", добави проф. Георги Янков, ръководител на експертно-художествения съвет.

Автор на паметника ще бъде скулпторът и правоприемник на Стефан Данаилов на министерския пост - Вежди Рашидов. В плана го е изобразил по този начин както ще остане за най-дълго в съзнанието на своите фенове.

" Този облик, който е запомнен най-добре от хората - това са междинните му години. Този Стефан би трябвало да съдържа в погледа му оня Стефан, който носеше и гения, и разсъдъка, и готиния другар ", сподели още скулпторът Вежди Рашидов.

Между 80 и 100 000 хиляди лева ще коства по предварителни калкулации изработването на паметника. Средствата занапред би трябвало да бъдат събрани. А издигането му зависи от намирането на единодушие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР