Недоволство във връзка с неуспехите при справянето с пандемията, скандали:

...
Недоволство във връзка с неуспехите при справянето с пандемията, скандали:
Коментари Харесай

Идва ли краят на ерата "Меркел"?

Недоволство по отношение на неуспехите при оправянето с пандемията, кавги: известността на Ангела Меркел и немските консерватори понижава седмица преди районните избори, които ще изиграят ролята на тест преди парламентарните избори в края на септември. Това написа в репортаж от Берлин Ясин Льо Форестие от Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

За Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката и баварските му съдружници от Християнсоциалния съюз (ХСС) имат желание да гласоподават не повече от 32 % от гласоподавателите - по-малко от гласувалите за тях на последните парламентарни избори през 2017 година (32,9 %), излиза наяве от социологическо изследване, оповестено през миналата седмица във в. " Билд ".

Проучването записва спад от два % за една седмица и най-ниския планиран резултат за това политическо семейство от година.

Въпреки че Ангела Меркел се надяваше да се отдръпна от властта след парламентарните избори, като се радва на извънредно висока известност, компликациите, свързани с Covid-19, скапват проектите ѝ.

" Ще потъне ли ХДС в блатото на ковид? ", попита през вчерашния ден известният ежедневник " Билд ".

" Спад в социологическите изследвания, корупция в Народното събрание, неуспех с имунизациите. Дълго време ХДС и ХСС бяха спечелили в рецесията с ковид (...) Но към този момент не ", написа " Билд ".

Най-пресният скандал: двама депутати от това политическо семейство бяха обвинени, че са се обогатили от пандемията, като са получили поръчки за няколкостотин хиляди евро в качеството си на медиатори на производители при покупката на защитни маски против Covid от управляващите.

Един от тях - Николас Льобел (от ХДС), разгласи в неделя, че се отдръпва от политиката:

" Поемам отговорността за дейностите си и претърпявам последствията им ", сподели Льобел.

Срещу другия, Георг Нюслайн (от ХСС), бе стартирано следствие за корупция от прокуратурата. Предполага се, че Нюслайн е получил 600 хиляди евро.

" Депутатите, които се обогатяват от и по време на рецесията, нанасят удар на най-ценното в демокрацията, на доверието " на жителите, съобщи ръководителят на ХДС Армин Лашет пред всекидневника " Зюдкурир ".

Промяна в настройките

Спадът в известността на консерваторите на Ангела Меркел е незабравим.

Преди година, по време на първата вълна на пандемията, за тях имаха желание да гласоподават близо 40 % от гласоподавателите, като Германия минаваше за страната, справяща се най-добре с Covid-19 в Европа.

Впоследствие Германия изостана. Ваксинационната акция съгласно обществото е прекомерно мудна (досега от нея са се възползвали 5% от населението), обещаното разпределяне на антигенни проби е безредно, а недоволството против ограничаващите ограничения непрекъснато се ускорява, макар че Берлин стартира да ги смекчава.

Федералната и децентрализирана система, която беше преимуществото на Германия по време на първата вълна и която ѝ разреши да се оправя с пандемията допустимо най-адекватно, се трансформира в минус, изразяващ се в непрекъснати спорове сред централното държавно управление и районите и в многочислени бюрократични спънки.

Около 47% от германците споделят в този момент, че са недоволни от работата на държавното управление, а 43% я утвърждават, излиза наяве от изследването на " Билд ".

Искане на оставка

Здравният министър Йенс Шпан, който до наскоро бе считан за изгряващата звезда на ХДС и вероятен правоприемник на Ангела Меркел , в този момент концентрира върху себе си рецензиите.

" Стига към този момент, господин Шпан! Здравният министър би трябвало да подаде оставка. Няма задоволително маски, няма задоволително ваксини, антигенните проби идват прекомерно късно. Кризата стартира да наподобява на фарс ", написа тази седмица " Шпигел ".

Две обединения, противопоставящи се на рестриктивните мерки по отношение на Covid-19, са привлекли гласоподаватели към себе си: крайнодясната " Алтернатива за Германия ", за която считат да гласоподават 10 % от гласоподавателите, и демократичната Свободна демократическа партия, за която имат намерение да гласоподават девет % от гласоподавателите.

Тези настройки са неприятна вест за канцлерката, една седмица преди районните избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, които ще са като тест преди парламентарните избори на 26 септември.

И в двете провинции изследванията сочат, че ХДС няма да е преди всичко. В първата провинция се чака спечелили да са зелените, а във втората – социалдемократите, отбелязва Франс прес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР