Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите

...
Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите
Коментари Харесай

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Недоволство в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Служителите са подготвени да спрат прогнозата за времето в символ на митинг. Причината е решение на Министерския съвет, с което институтът се мести в Министерството на околната и среда и водите, съобщи Нова тв.

Метеоролозите са обезпокоени, че няма да получават финансиране за научна активност. Твърдят, че опитите им да схванат аргументите за смяната и да беседват с двамата отраслови министри били несполучливи.

Затова от научния институт се обърнаха с писмо до премиера Кирил Петков. Искат да знаят дали решението е взето транспарантно и за какво не е в съгласие с тях.

Синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева изясни в ефира на „ Твоят ден”, че това би означавало да спре осъществяването на научна активност.

„ Преди три години излязохме от Българска академия на науките и успяхме, под шапката на МОН, да се развиваме в посока, която ни дава опция да развиваме научна и оперативна активност. Опитахме се да се свържем с властта, да ни обяснят какви са аргументите за това решение, поради което желаят да ни върнат обратно. Ние сме теоретичен институт. С това пренасяне, при такива условия, няма да упражняваме научна активност, което е абсурдно”, добави тя.

Все още няма оповестена дата за протестните дейности, като синоптиците се надяват на диалози с властта преди този момент.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР