Недоволство сред жителите на първомайското село Виница, заради контакт с

...
Недоволство сред жителите на първомайското село Виница, заради контакт с
Коментари Харесай

Стопани на прасета във Виница писаха на земеделския министър

Недоволство измежду жителите на първомайското село Виница, поради контакт с диви свине. Населеното място попада наоколо до държавно ловно стопанство и животните влизат в нивите и дворовете на хората. Във Виница написаха протестно писмо до министър Десислава Танева, тъй като се тормозят, че дивите животни крият риск от заразяване с африканска чума.

Виница, Първомай

Последните къщи на Виница и обработваемите площи край селото постоянно са обект на интерес от дивите прасета. Животните намират храна и сигурност, излизат от укритията си и нанасят вреди на стопаните.
Анкета: Дойдоха в обора, кучетата почнаха да ги лаят, избягаха отново, всяка вечер са до мене. До обора. Последните години популацията е доста висока и тук край Марица не може да се сее нищо, щото всичкото го изравят и тук напоследък тая година се изпълни с свине и реалокирах се на баира.
Землището на селото граничи с дивечов регион „ Чекерица " на държавното ловно стопанство „ Тракия ". И в него има записана популация от дива свиня.
Огнян Христов - шеф на ДЛС „ Тракия ": На тази повърхност, която е Виница - Градина общо сектора на стопанството 2900 хектара има 20 свине таксирани което е нещо незначително.
Държавното стопанство „ Тракия " граничи и с частното ловно стопанство където беше открит първия случай на африканска чума в Пловивския район. Затова и напъните на чиновниците са съсредоточени там - изясни Огнян Христов.
Огнян Христов: Предприети са всевъзможни дейности, чиновниците непрекъснато претърсват региона и отстрелват от чакала диви свине, има задействани клопки тъй като регионът е подобен едродивечов и всички тези уреди ги има.
90 % от домашните свине във Виница към този момент са умъртвени. Хората се надяват да получат обективни обезщетения и да се опазят от болест, тъй като по думите им това ще унищожи свиневъдството в селото.
Тодор Тодоров - кмет на Виница: Ако инцидентно се появи огнище с някоя позитивна проба с африканска чума тука в региона, това значи, че в тоя регион ние към този момент в продължение на две години нямаме право да отглеждаме животни в дома си вид заден двор.
В Сутрешния блок на Българска национална телевизия зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов се ангажира да ревизира случая във Виница.
 Регистрираните частни стопани ще бъдат обезщетени Регистрираните частни стопани ще бъдат обезщетени
Регистрираните частни стопани, които отглеждат свине, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия зам.-ми...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР