Недоволство имаше пред Министерския съвет и пред РЗИ - Варна

...
Недоволство имаше пред Министерския съвет и пред РЗИ - Варна
Коментари Харесай

Хора с увреждания настояват за по-кратки срокове за издаване на решения от ТЕЛК


Недоволство имаше пред Министерския съвет и пред РЗИ - Варна

Протести на хората с увреждания се организираха в София и Варна.  Недоволните упорстват за промяна в Наредбата за здравна експертиза. По думите им тя е довела до всеобщо отнемане от права.

Целта е да се подсигуряват по-кратки периоди за издаване на решение на ТЕЛК, а съпътстващите болести също да се вземат поради към главното.

Протестиращите упорстват и за ясни задължения и периоди, както и за среща със служебния министър председател и служебните отраслови министри.

Пред БГНЕС Мая Панова, уредник на митинга уточни:

„ Има хора, които по 8 месеца - 1 година нямат пенсии. Един неработоспособен без пенсия просто е изгубен ”, безапелационна е тя. Панова изясни, че никой не дава информация какъв е казусът с ТЕЛК. Тя уточни, че с цел да се явиш на правоосвидетелстване, би трябвало да се подадат документи един месец авансово. По думите ѝ след подаването на документите един месец авансово, се дава дата за явяване едвам след 6-7 месеца. Тя изясни, че документите би трябвало да минат през Национален осигурителен институт и след 3-4 месеца най-рано да бъде пускана пенсията.

„ Това са девет месеца, в които човек няма никаква пенсия ”.

Протестиращите възнамеряват шествие до Народното събрание. От Министерството на здравеопазването осведомиха с писмо до медиите, че е належащо време, с цел да се трансформират и да бъдат утвърдени новите текстове в наредбата.

Подчертава се, че са нужни мненията на профилираните експертни сформира към НЕЛК, на експертните препоръки по съответните медицински специалности, които се чакат в границите на този месец.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР