Недоволство и притеснение сред училищни директори и синдикати заради недостатъчния

...
Недоволство и притеснение сред училищни директори и синдикати заради недостатъчния
Коментари Харесай

Бюджет за просвета: увеличение на заплати със задна дата или пожарна, която успява да потуши само пламъците

Недоволство и терзание измежду учебни шефове и синдикати поради незадоволителния размер на средствата, планувани за обучение в Бюджет 2023 година, който бе отритнат от парламентарната просветна комисия, само че признат на първо четене от депутатите в пленарната зала.

Работещите в системата обръщат внимание, че парите за култура понижават от 4,4 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) през 2022 г. – до 4,1% през тази година, макар че в безспорна стойност средствата за бранша нарастват с над с 903 млн. лв..
Най-доброто в плана за Бюджет 2023 е,
че има планувани средства за нарастване на заплатите на учителите и непедагогическия личен състав от 1-ви януари тази година. Това разяснява пред БНР Диян Стаматов – шеф на 119 Средно учебно заведение в София и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България.

Директори на учебни заведения сигнализират, че макар плануваното нарастване на учителските заплати със задна дата от 1-ви януари, намирането на преподаватели по предмети като математика, да вземем за пример, ще остане мъчно.

Юлиян Петров посочи забележките на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ по отношение на оферти от държавното управление бюджет за тази година:

„ Не сме удовлетворени от този бюджет. Той е като пожарна, която гаси пожар, само че съумява да потуши единствено пламъците, а самата жарава остава. Тази година понижават доста от предстоящите разноски за значими политики, които
би трябвало да има в системата
на образованието – за приобщаващо обучение, за физическата среда. В момента приказваме за бюджет, редом с резултатите от матурите. И тези резултати са резултат от качеството на образованието, което е недофинансирано от 10-15 години обратно “.

Притесненията по отношение на Бюджет 2023 в Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета “ към КНСБ са, че парите за висше обучение в него като % от Брутният вътрешен продукт внезапно понижават, съобщи Лиляна Вълчева, ръководител на синдиката.

Синдикат „ Висше обучение и просвета “ има забележки и към това, че
съгласно оферти бюджет,
нарастването на учителските заплати ще влезе в действие от 1-ви януари, а на асистентите – от 1-ви август.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР