Недоволни от мерките за затваряне излязоха на протести срещу блокирането

...
Недоволни от мерките за затваряне излязоха на протести срещу блокирането
Коментари Харесай

Протести срещу мерките и затварянето на градове в Австралия

Недоволни от ограниченията за затваряне излязоха на митинги против блокирането в огромните австралийски градове. Заради възходящите случаи на заразяване с ковид управляващите предизвестиха за " продължаващ и възходящ проблем “, заяви " Гардиън “.

Хиляди ядосани маскирани хора минаха през централния бизнес квартал на Сидни през днешния ден следобяд с искане за преустановяване на блокирането на града, което навлиза в петата си седмица.

След като протестиращите бяха разпръснати, министърът на полицията на Нов Южен Уелс Дейвид Елиът разгласи, че се образува екип, който да разпознава всеки от 3500-те участници в събитието, което той дефинира като " супер пропагандатор “.

Елиът заяви, че 57 души са били задържани и няколко служители на реда са били нападнати. " Ако през идната седмица не забележим скок на Covid в регионите, от които идват тези протестиращи, ще бъда доста, доста сюрпризиран “, сподели той.

Демонстрантите в Сидни пробиха бариери в бизнес квартала на Сидни и хвърлиха пластмасови бутилки по полицията.

Подобни подиуми се разиграха в Мелбърн и Аделаида, които са в локдаун, както и в Бризбейн, където няма заключване.

Докато стачкуващите се събираха в Сидни, здравният министър на Нов Южен Уелс Брад Хазард заяви за рекорден брой нови случаи на ковид - 163 за предходните 24 часа, и прикани хората да останат у дома.



Полицията на Нов Южен Уелс съобщи, че чиновници от целия централен градски район, подпомагани от профилирани запаси, са били ситуирани в отговор на неразрешения митинг в Сидни.

" Полицейските сили на Нов Южен Уелс признават и поддържат правата на хората да упражняват правото си на независимост на словото и мирни събрания, само че днешният митинг е в нарушаване на актуалните заповеди за публично здраве по отношение на Covid-19 “, се споделя в изказването.

Подчертава се също, че за полицията в Нов Южен Уелс сигурността на общността е от главно значение.

Хазард осъди сутринта плануваните митинги като " в действителност глупави “.

" Живеем в народна власт и нормално поддържам правото на хората да стачкуват... само че сега има скок на случаите, както и хора, които мислят, че е добре да излязат и да бъдат близо един на различен по време на демонстрациите ", сподели той.

Протестиращите в Мелбърн се събраха в централния бизнес регион, скандирайки: " независимост “. Някои от тях държаха транспаранти, а върху един имаше надпис: " Тук не става дума за вирус, а за цялостен държавен надзор над хората. “

Протестът бе преустановен принудително от полицията, която употребява пикантен спрей против стачкуващите.



СНИМКИ: БГНЕС

Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс дефинира концепцията за митинг против заключването като " нелепа “.

" Протестирайте против този вирус, като останете у дома, спазвате разпоредбите и излезете от блокирането “, сподели той.

Виктория записва през днешния ден 12 нови локално добити инфекции от Covid-19, като всички те са свързани с настоящи огнища. Виктория е заключена от 16 юли.

Заключена е и Аделаида – столицата на щата Южна Австралия, където е планувано провеждането на автомобилно рали. Полицията предизвести, че ще арестува участниците за противозаконни дейности.

Бавният ритъм на акцията по имунизиране в Австралия е съществено подложен на критика, защото досега единствено 12,4% от популацията е изцяло имунизирано.

Заместник-главният медицински шеф на Австралия Майкъл Кид съобщи, че митингите излагат на риск живота на жителите.

" Много съм угрижен, че хората не съблюдават тези ограничавания... Когато това се случи, съществува риск от разпространяване на Covid-19 “, съобщи той.

Според него е доста значимо рестриктивните мерки да бъдат спазвани прецизно, когато има огнища с варианта " Делта ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР