Недостигът на работна ръка в селскостопанския сектор в Шотландия е

...
Недостигът на работна ръка в селскостопанския сектор в Шотландия е
Коментари Харесай

Шотландските фермери пътуват до България и Източна Европа в опит да намерят работници

Недостигът на работна ръка в селскостопанския бранш в Шотландия е толкоз огромен, че бизнесмените от сектора са принудени да пътуват до Източна Европа, с цел да търсят евентуални чиновници, описват локалните медии.

Липсата на задоволително берачи на плодове е сериозна причина за терзание измежду бизнеса, като фермерите считат, че част от реколтата няма да бъде употребена, а в това време цените за крайните консуматори ще се покачат, написа The Courier.

Производителите предизвестяват, че в случай че не съумеят да намерят задоволително работна ръка, съществуват съществени опасности за растежа на изчисляваният на 100 милиона паунда годишно селскостопански бранш, добавя Scotsman.

Несигурността към " Брекзит " и по-добрите благоприятни условия за работа в Източна Европа са двете съществени аргументи, довели до отлив на служащи от страните от района, споделят фермерите.

Тим Стокуел, който е притежател на фермата Barnsmuir, споделя, че е пътувал до България, с цел да си търси чиновници за лятото.

" Ходих до България за да наема служащи от там, като показах нашето произвеждане пред възможните претенденти ", споделя той пред Scotsman.

" Отзивите бяха положителни, само че въпреки всичко считам, че няма да намерим задоволително хора за този сезон. Бях за първи път в страната, само че знам, че и други хора от сектора подхващат сходни пътувания ", споделя още Стокуел.

Практиката е работодателят да заплати билетите до Шотландия на служащите. " Понякога даже локалните бизнесмени заемат пари на служащите си в отчаянието си да обезпечат задоволително работна ръка вместо да губят от бизнеса си ", споделя фермерът.

От сектора в Шотландия показват, че " Брекзит " може да е основателна причина за отлива на хора, само че също по този начин по тяхната оценка българите и румънците са склонни да пътуват по-малко, в сравнение с преди години, на фона на алтернативата за работа в родните им страни.

" Поляци също не идват към този момент, доста малко работят при нас. Принудени сме да търсим различен източник на служащи ", счита Стоуел.

По думите на депутатът от Шотландската консервативна партия Кристин Хейр дефицитът на чиновници е достигнал сериозна точка за тази " емблематична промишленост във Англия ".

Говорителят на английското държавно управление от своя страна показва, че се работи интензивно за гарантирането на задоволително работна ръка за селскостопанския бранш след излизането на Острова от Европейския съюз.

" Бяхме ясни, че до декември 2020 година работодателите в селското стопанство и хранителния бранш ще могат свободно да наемат европейски жители, с цел да запълват свободните работни места. И тези, идващи във Англия да работят, ще могат да останат в страната ", твърди той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР